Rapirile sunt "la moda" in Bulgaria si fenomenul ia amploare, a declarat directorul politiei, Anghel Antonov, in editia de luni a cotidianului "24 Ceasa".
"Este o activitate relativ noua care, din nefericire, este foarte la moda si care ia amploare", dezvaluie Anghel Antonov. "In 2009, politia a anchetat 23 de cazuri de rapire, dintre care pentru cel putin sapte a fost ceruta o rascumparare. Patru tentative de rapire au avut loc si alte doua au fost dejucate de politie", spune el, potrivit AFP, citat de NewsIn.

In 2008, politia a anchetat 10 cazuri de rapire, dintre care trei cu cereri de rascumparare, adauga comisarul Antonov. Rascumpararea medie ceruta este de 600.000 de euro, sustine politistul.

In prezent, politia bulgara cauta un tanar, fiul unui bogat om de afaceri din Praveti, din vestul tarii, rapit la 19 octombrie la Sofia de persoane mascate, in prezenta prietenilor sai.

Dar, precizeaza Antonov, o filiera 'cu preturi reduse' si-a facut, de asemenea, aparitia: rapitorii a doua tinere, la Teteven, in vest, gasite de politie, au cerut 17.000 de leva (8700 de euro) pentru fiecare.

Un alt fenomen dezvaluit de autoritati este santajul insotit de rapire. Oameni de afaceri sunt amenintati cu rapirea unui membru al familiei, daca nu achita o suma considerabila, intre 100.000 si 600.000 de euro.

Pentru a lupta impotriva valului de infractiuni, guvernul a propus saptamana trecuta sa inaspreasca pedeapsa prevazuta pentru rapire la 30 de ani de inchisoare, fata de 10 ani cat este in prezent. In caz de circumstante agravante (recidiva, turtura victimei sau cererea de rascumparare), guvernul doreste inchisoarea pe viata.

Un cunoscut avocat din Bulgaria, Marin Markovski, a declarat, totusi, ca, in cazul cresterii pedepselor, "va creste numarul cererilor de rascumparare". De asemenea, el a mentionat "un real pericol pentru viata victimelor rapirilor", in cazul in care rapitorii s-ar simti amenintati cu inchisoarea pe viata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.