Ideologia societatii actuale ne dicteaza: "Fara disciminare!". Cu toate acestea, aproximativ una din sase persoane din Europa considera ca a trecut prin experienta discriminarii, arata un sondaj de opinie dat ieri publicitatii, de catre Comisia Europeana.
In Uniunea Europeana, mai multe legi ne protejeaza impotriva discriminarii bazate pe criterii rasiale sau entice, religioase, dizabilitati fizice, varsta sau orientare sexuala. Aceste legi ne protejeaza la locul de munca dar si in alte spatii sociale. Totusi, 16% dintre europeni considera ca au trecut in anul 2009 prin experienta discriminraii (pe criterii de rasa, religie, varsta, handicap sau orientare sexuala), ceea ce reprezinta acelasi nivel ca in 2008. Cel mai des motiv al discriminarii l-a reprezentat varsta, pentru ca 6% dintre respondenti s-au simtit discriminati in baza acestei motivatii.


Recesiunea va contribui la extinderea discriminarii

In acelasi timp, 64% dintre europeni sunt ingrijorati ca recesiunea va contribui la extinderea discriminarii pe criterii de varsta pe piata muncii. Cele mai recente rezultate Eurobarometru apar inaintea Summitului european al egalitatii, care urmeaza sa se desfasoare la Stockholm in zilele de 16 si 17 noiembrie.

"Discriminarea ramane o problema in Europa si perceptiile oamenilor cu privire la ea sunt, in linii mari, aceleasi ca si anul trecut”, a declarat comisarul pentru egalitate de sanse, Vladimír Špidla. „Un motiv de ingrijorare il reprezinta perceptia unei extinderi a discriminarii pe criterii de varsta ca rezultat al recesiunii. Aceste rezultate arata ca mai avem inca multe de facut, cu toate progresele realizate, pentru a-i face pe oameni mai constienti de drepturile lor la tratament egal, mai ales la nivel național si pentru a ne asigura ca egalitatea nu ramane doar o vorba goala, ci devine realitate", a adaugat Špidla.

Acelasi studiu a aratat o crestere puternica a perceptiei discriminarii pe criterii de varsta si handicap. 58% dintre europeni considera ca discriminarea pe criterii de varsta este larg raspandita in tara lor, in comparatie cu 42% in 2008, in timp ce 53% citeaza discriminarea pe criterii de handicap (45% in 2008).

Exista, de asemenea, o legatura evidenta cu situația economica actuala, 64% dintre persoane așteptandu-se la extinderea discriminarii pe criterii de varsta pe piața locurilor de munca, din cauza recesiunii. Aceasta ar putea reflecta cresterea somajului in randul tinerilor in mai multe tari UE ca rezultat al declinului economic si ar putea, de asemenea, sa reflecte o crestere a sensibilitatii fata de aceste forme de discriminare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.