La douazeci de ani de la caderea Zidului Berlinului, un sondaj mondial arata ca nemultumirea legata de capitalism este larg raspandita in intreaga lume.
Sondajul global comandat de BBC World Service releva ca doar 11% dintre toti cei chestionati cred ca piata libera functioneaza corect.

De asemenea, s-a constatat ca parerile sunt diferite in ceea ce priveste destramarea Uniunii Sovietice, arata BBC News.

In 1989, caderea Zidului Berlinului a reprezentat o victorie a central si est europenilor, care a dat impresia ca piata libera a iesit invingatoare.

Dupa 20 de ani, un sondaj scoate la iveala faptul ca increderea in sistemul capitalist a scazut foarte mult in ultimele 12 luni de criza financiara si economica.

Mai mult de 29.000 de oameni din 27 de tari au participat la studiu. In doar doua tari, Statele Unite ale Americii (25%) si Pakistan(21%), unul din cinci oameni sunt de parere ca momentan capitalismul functioneaza bine ca atare.

Aproape un sfert din cei chestionati (23%) au declarat ca directia capitalista este fatal gresita, cei mai convinsi de acest lucru fiind francezii (43%), mexicanii (38%) si brazilienii (35%).

De asemenea, sondajul a aratat ca exista sustinere puternica pentru distributia resurselor de catre stat intr-un mod mai uniform. Acest lucru este sprijinit de majoritatea respondentilor din 22 dintre statele participante la cercetare.

In ceea ce priveste prabusirea URSS-ului, parerile sunt divizate. Conform AFP, citat de NewsIn, de abia jumatate dintre respondenti apara caderea URSS, in timp ce 22% spun ca acest eveniment a fost "un lucru negativ", iar 24% nu se pronunta.

Americanii (81%) sunt cei mai favorabili, in fata polonezilor (80%), germanilor (79%), britanicilor (76%) si francezilor (74%).

In Est, cehii sunt mai putin afirmativi (63%), in timp ce rusii (61%) si ucrainenii (54%) considera ca disparitia URSS este regretabila.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.