Ploile torentiale provocate de uraganul Ida si alunecarile de teren au dus la moartea a cel putin 124 de persoane duminica si au lasat 7.000 de sinistrati in Salvador, unde presedintele Mauricio Funes a decretat stare de urgenta.
Ida, care a lasat fara adapost si 13.000 de persoane din Nicaragua, se indreapta spre SUA, dupa ce a trecut pe langa peninsula turistica Yucatan, relateaza AFP, conform NewsIn.

Presedintele Funes a transmis condoleante familiilor indoliate de "una dintre cele mai mari tragedii din istoria tarii".

Seful statului a anuntat starea de urgenta, care ii permite folosirea de fonduri speciale pentru persoanele afectate si a spus ca va cere ajutor international.

Bilantul s-ar putea agrava, a avertizat un oficial, spunand ca multe persoane sunt date disparute.

Ida, uragan de nivel 2 pe scara de 5 trepte, cu rafale de vant de 195 kilometri pe ora, se afla la 21.00 GMT (23.00, ora Romaniei) in extremitatea nordica a peninsulei Yucatan. Circa 2.300 de persoane au fost evacuate din Cancun, Holbox si Punta Allen.

Uraganul isi va continua drumul spre nord-nord-vest, cu circa 17 kilometri pe ora, urmand ca luni la 06.00 GMT (08, 00, ora Romaniei) sa se afle in Golful Mexic. Traseul il va duce spre Texas sau Louisiana.

Orasul New Orlaneas, devastat in 2005 de uraganul Katrina, nu este amenintat de Ida, potrivit Centrului national pentru uragane, dar a fost emisa o alerta in zona situata la est de statele Mississippi si Alabama pana la nord-vest de Florida.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.