In numele libertatii si al solidaritatii, capitalele europene vor fi astazi in pas cu Berlinul pentru a sarbatori 20 de ani de la caderea Zidului, relateaza AFP.
In apropiere de scoala de Arte Frumoase din Varsovia, studentii ii vor invita pe cei care doresc sa picteze impreuna cu ei un "Zid al Berlinului", simbolul divizarii Europei, pentru a-l distruge apoi, la initiativa Fundatiei proeuropene Robert Schuman, scrie NewsIn.

Orasul Roma organizeaza, pana pe 18 noiembrie, o expozitie multimedia pe scarile bisericii Trinita dei Monti, in centrul orasului, care consta in "reconstruirea unei parti a Zidului si a unui post de supraveghere", insotita de muzica si proiectii de filme.

La Londra, cu ajutorul amintirilor si al fortei evocarii, Zidul va disparea din nou: Institutul Goethe organizeaza o expozitie de fotografii a lui Norbert Enker, pana la 18 decembrie, si va prezenta luni o inregistrare video, difuzand arhivele televiziunii datand din 1989. In acelasi timp, va fi prezentata premiera britanica a filmului "The invisible frame", al regizoarei Cynthia Beatt. In 1988, ea a filmat-o pe actrita Tilda Swinton mergand cu bicicleta de-a lungul Zidului Berlinului si in iunie 2009 ea a filmat-o din nou pe actrita refacand drumul de-a lungul zidului invizibil.

In Franta, sarbatoarea va fi cea mai accentuata, cu un mare spectacol musical in Place de la Concorde din Paris, prezentat drept un "gest puternic" care exprima solidaritatea franco-germana. Acest spectacol, insotit de proiectii pe fatadele cladirilor din Place de la Concorde, va avea in prim plan 27 de violoncelisti europeni care se vor afla pe stele de mai multi metri ce vor simboliza fragmentele Zidului.

In schimb, ceremoniile vor fi mai discrete in alte capitale. Moscova se multumeste cu o expozitie cu bucati originale din Zid la centrul de arta contemporana din Vinzavod iar la Stockholm, presedintia suedeza a Uniunii Europene va sarbatori "Ziua care a schimbat Europa", in special prin seminarii despre tarile din estul Europei si libertatea de exprimare.

Ambasada Germaniei la Bucuresti
va organiza in perioada 1-9 noiembrie o serie de evenimente culturale dedicate celor 20 de ani de la caderea Zidelui Berlinului, prin care doreste evidentierea importantei valorilor democratice si a libertatilor cetatenesti.

Zilele Culturii Germane, care se vor desfasura sub sloganul "20 de ani de libertate", cuprind un calendar vast de evenimente, de la expozitii de fotografii, arhitectura, proiectii de film, piese de teatru, concerte (clasice, pop, hip-hop), la simpozioane si dezbateri publice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.