Un avocat i-a fost impus, dar Radovan Karadzici a obtinut o mica victorie, spun expertii: a castigat cateva luni pentru a-si pregati apararea in fata TPI pentru fosta Iugoslavie.
Procesul pentru genocid al fostului lider politici al sarbilor din Bosnia, proces pe care l-a boicotat de la deschidere, la 26 octombrie, a fost amanat pentru 1 martie 2010, timp in care avocatul desemnat se va informa in legatura cu dosarul acuzarii, relateaza AFP, conform NewsIn.

"Desemnarea unui avocat este un mod indirect de a-i oferi mai mult timp lui Karadzici pentru a putea continua sa-si pregateasca apararea", spune Willem van Genugten, profesor de drept international de la Universitatea Tilburg.

Karadzici a castigat cateva luni pentru a-si pregati apararea pe care si-o asigura singur, asistat din culise de juristi, dupa ce a cerut fara succes, in septembrie, un interval de zece luni. Acuzatul isi pastreaza dreptul de a se apara singur: avocatul desemnat va fi in "stand by" si nu va interveni decat daca el persista in refuzul de a asista la proces la reluarea sa, la 1 martie.

"Este o amenintare. Judecatorii spun 'daca nu va veti prezenta, atunci altcineva va prelua comanda' ", explica profesorul. "Dupa mai multe avertismente, tribunalul trebuia sa dea un semnal serios, daca nu vrea sa-si piarda credibilitatea", subliniaza el.

Acuzarea a spus de mai multe ori ca trebuie desemnat un avocat, subliniind ca acuzatul ar putea de asemenea fi adus cu forta la proces.
Judecatorii cauta un compromis pentru a iesi din impas", explica Harmen van der Wilt, profesor de drept penal international al Universitatea din Amsterdam. "Ei trebuie sa arate ca pastreaza controlul asupra procesului, ca incearca in acelasi timp sa colaboreze cu acuzatul", subliniaza el.
Karadzici "a castigat o batalie, dar nu razboiul", spune Xavier Tracol, jurist. "Obiectivul sau este sa ia tribunalul ostatic. A castiga timp este unul dintre modurile de a reusi".

Karadzici, pentru prima data in fata TPI de la inceputul procesului


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.