Consumul de cocaina si opiu se dezvolta in Uniunea Europeana, unde aceste substante ocupa "un loc preponderent", in timp ce canabisul, cel mai consumat drog in Europa, da semne de recul, potrivit raportului anual al OEDT publicat astazi, relateaza AFP
Cocaina ramane "stimulentul cel mai folosit in Europa" si drogul ilegal cel mai consumat dupa canabis, subliniaza Observatorul european al drogurilor si toxicomaniilor (OEDT), in raportul privind situatia fenomenului drogurilor in Europa, prezentat joi la Bruxelles, relateaza NewsIn.

Statisticile privind anul 2007 arata ca 13 milioane de europeni adulti (cu varste cuprinse intre 15 si 64 de ani) au consumat cocaina cel putin o data in viata (fata de 74 de milioane care au consumat canabis). "Nivelurile actuale de consum raman ridicate si continua sa creasca in anumite zone", mentioneaza agentia europeana.

Astfel, cocaina ar putea fi pe punctul de a inlocui amfetamina si ecstasy in anumite tari, precum Marea Britanie, Danemarca sau Spania, predominanta consumului in cursul anului trecut in randul tinerilor adulti (15-34 de ani), cand a crescut cu 15% in cel putin in cinci tari (Irlanda, Italia, Letonia, Portugalia si Marea Britanie).

Acest drog, consumat de categorii de populatie foarte diferite, este mentionat de 22% dintre consumatorii europeni care au inceput un tratament si s-a aflat la originea a cel putin 500 de decese in 2007. "Cocaina si heroina continua sa domine piata europeana si, in situatia actuala, putine elemente lasa sa se intrevada o scaderea a consumului in Europa", mentioneaza cu ingrijorare Wolfgang Götz, directorul OEDT.

In timp ce opiul se afla cu mult in spatele cocainei la capitolul consum, cu aproximativ 1,4 milioane de consumatori "problematici" in UE si in Norvegia, majoritatea fiind consumatori de heroina, "problemele sanitare si sociale ce pot fi puse pe seama consumului acestui drog raman considerabile", avertizeaza Marcel Reimen, presedinte al OEDT.

Dupa o diminuare a problemelor legate de heroina incepand cu mijlocul anilor '90 pana la inceputul anului 2000, indicatorii tendintelor privind opiul (noi cereri de tratamente, decese, confiscari) "arata in continuare o progresare preocupanta", potrivit raportului, care exprima ingrijorari in special in legatura cu existenta "a noi adepti" in randul tinerilor.

Astfel, numarul total al cererilor de tratament, avand heroina drept produs principal, inregistra o crestere de 6% in 2007, in raport cu 2002 in UE. In paralel, decesele provocate de droguri reprezentau 4% din totalul deceselor europenilor cu varste cuprinse intre 15 si 39 de ani, opiul fiind detectat la trei sferturi din cazuri. Intr-o "nota mai pozitiva", OEDT subliniaza ca noile date confirma o scadere continua a consumului de canabis, in special in randul tinerilor si in mod deosebit in tarile din Europa de vest, in Croatia si Slovenia.

Cu toate acestea, datele privind numarul consumatorilor obisnuiti si intensivi de canabis "sunt mai putin incurajatoare", deoarece ar exista "un important segment de populatie cu riscuri", reprezintand aproximativ 2,5% din tinerii europeni. De asemenea, OEDT isi exprima preocuparile profunde privind policonsumul, care creste si mareste in mod deosebit in randul tinerilor, asociate cu consumul de alcool.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.