Diplomatia presedintelui Barack Obama, bazata pe dialog, inclusiv cu statele considerate inamicele Statelor Unite, cum ar fi Iranul sau Coreea de Nord, nu a dat roade pana acum si chiar aliatii Washingtonului par reticenti in a urma aceasta cale, spun mai multi experti.
"Trebuie sa incepem o noua era de cooperare multilaterala, bazata pe interes si respect reciproc", declara Obama in septembrie la New York, la Adunarea Generala a ONU, relateaza NewsIn, citand AFP.

La un an de la alegerea sa istorica si de la promisiunea de a se distanta, prin dialog, de diplomatia de confruntare a predecesorului sau George W. Bush, Barack Obama poate fi creditat ca a dat un nou impuls climatului diplomatic mondial, dupa cum arata popularitatea de care se bucura in strainatate sau recentul premiu Nobel pentru Pace.

Rezultatele liderului american se opresc insa aici sau aproape: Iranul continua sa sfideze marile puteri in dosarul nuclear si conflictul din Afganistan se impotmoleste. De asemenea, Obama a dorit sa reporneasca de la "zero" in relatiile cu Rusia, dar nimic nu arata ca Moscova este gata sa-i sustina pe americani in dosarele internationale. "Este intr-adevar vorba despre un dialog pentru a obtine ceva sau doar de dragul vorbitului?", se intreaba Juan Zarate, fost consilier pe probleme de antiterorism al lui Bush si expert in grupul de reflectie de la Washington, Centrul pentru Studii strategice si Internationale.

"Problema cu politica mainii intinse este ca permite adversarului sa dicteze termenii dialogului", a adaugat el, in timp ce Iranul a anuntat in cursul acestei saptamani ca respinge acest tip de dialog.

In context, opozitia republicana nu a ratat ocazia de a sublinia lipsa rezultatelor concrete, reprosandu-i lui Obama, ca s-a lansat, de-a lungul diferitelor vizite efectuate in strainatate, intr-un "mare turneu mondial de scuze". Sustinatorii presedintelui afirma, insa, ca politica externa promovata de Obama va da roade, dar ca liderul american are nevoie de timp si ca un singur om nu poate schimba singur lumea.
Cu toate acestea, Obama trebuie sa arate ca rabdarea Statelor Unite are limite, spune profesorul Bruce Buchanan, de la Universitatea din Texas.

Daca Iranul reprezinta poate testul cel mai serios pentru Obama, celelalte dosare nu sunt nici ele deloc usoare: de la sosirea presedintelui american la putere, Coreea de Nord a efectuat al doilea test cu bomba atomica, ostilitatea Cubei nu s-a diminuat deloc si eforturile sale pentru revenirea la dialog in conflictul israeliano-palestinian se lovesc de un zid de indiferenta.

In plus, in timp ce inamicii SUA critica doctrina Obama, nici aliatii Washingtonului nu par dispusi sa urmeze apelul sau la multilateralism: europenii raman reticenti fata de Afganistan, conflict din ce in ce mai lipsit de popularitate.

Noua abordare in relatiile diplomatice a aparut in timpul campaniei pentru prezidentiale. Intrebat atunci daca este dispus sa-i intalneasca direct pe liderii tarilor inamice Statele Unite, Obama a raspuns: "O voi face". Cu toate acestea, el nu a facut acest lucru.

"Se vede in cursul presedintiei: Obama are intr-adevar o abordare tehnocratica si pragmatica (...), ceea ce arata ca este cu mult diferit fata de cea din campanie", apreciaza Julian Zelizer, specialist in analizarea mandatelor presedintilor americani la Universitatea Princeton, din New Jersey.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.