Toamna natiunilor, cum au fost generic impachetate revolutiile din 1989 care au condus la caderea comunismului in Europa de Est, este subiectul unui amplu festival newyorkez care incepe in aceasta toamna si dureaza cinci luni, pina la sfirsitul lui martie 2010.
Proiectul „Performing Revolution in Central and Eastern Europe” a fost initiat de New York Public Library for the Performing Arts, in colaborare cu o serie de institutii americane si institute culturale est-europene, intre care si Institutul Cultural Roman din New York, si debuteaza exact in weekend-ul premergator zilei de 9 noiembrie in care, acum 20 de ani, cadea Zidul Berlinului.


Timpuri Noi canta la New York


Week-end-ul inaugural al festivalului „Performing Revolution” (6-7 noiembrie) este rezervat unui maraton muzical intitulat „Rebel Waltz: Muzica underground din spatele Cortinei de fier”. Si ce putea fi mai potrivit la aniversarea acestor vremuri noi pe care le-a adus Revolutia din 1989 decit o reactivare a muzicii unor trupe rebele pe care autoritatile comuniste le-au considerat intotdeauna incomode? Din Romania, Timpuri Noi intregeste un line-up de fier din care mai fac parte: cehii de la Psi Vojaci, pusi la index de politia secreta inca de la primul lor concert din 1979, cind membrii trupei aveau 14 ani; fostii lor „colegi de tara”, slovacii de la Bez Ladu a Skladu; legendara trupa punk din Polonia, Dezerter si maghiarii de la Kontroll Csoport.

Evenimentul, coprodus de ICR New York, a fost deja popularizat in programul duminical SudayArts News de la televiziunea publica new yorkeza Channel 13 si recomandat de prestigiosul saptaminal New Yorker, care i-a descris pe Timpuri Noi ca fiind „ o trupa care a cintat in deschiderea tuturor numelor mari, de la Iron Maiden la Rod Stewart, autoare a unor piese cu subtext politic si impregnate de New Wave-ul anilor ’80”. Mai ramine de vazut – si de auzit – cit de nostalgic (pentru unii) sau exotic (pentru altii) va suna vineri seara, in clubul (Le) Poisson Rouge, contagiosul refren al celui mai mare hit Timpuri Noi, Perfect: „Totul e minunat”.


Spectacolul Revolutiei


ICR New York este partener si coorganizator a numeroase alte evenimente ce acopera intreg New York-ul intre noiembrie 2009 si martie 2010, care includ: lecturi publice cu participarea scriitorilor Dan Sociu si Matei Visniec, in contextul mai larg al lansarilor – in premiera – a unor antologii de literatura, respectiv dramaturgie est-europeana; o prezentare autobiografica performativa a dramaturgului Saviana Stanescu in care autoarea isi exploreaza tineretea petrecuta in Romania, inainte si dupa 1989 si experienta sa de emigrant la New York; si, nu in ultimul rind, a patra editie a Festivalului de Film Romanesc de la New York (4-6 decembrie) care se va deschide cu documentarul de montaj Videograme unei revolutii, de Andrei Ujica si Harun Farocki, probabil cea mai transanta deconstructie a Revolutiei din Decembrie 1989.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.