Presa germana afirma ca decizia Parlamentului de a respinge guvernul de tehnocrati propus de Lucian Croitoru prelungeste "haosul politic" in care se afla Romania pana, cel putin, la alegerile prezidentiale din 22 noiembrie.
Deutsche Welle, citat de NewsIn, remarca faptul ca "incercarea de a forma o guvernare in Romania a esuat" si atrage atentia ca "la Bucuresti nu se intrevede un sfarsit al crizei politice" starnite inca de la inceputul lunii octombrie. De asemenea, portalul german relateaza ca social-democratii i-au cerut din nou presedintelui roman sa-l nominalizeze pe primarul Sibiului, Klaus Johannis, drept premier.

Cotidianul austriac Der Standard scrie in editia de joi ca "Parlamentul roman a respins guvernul de tehnocrati" si ca "haosul politic" se mentine. "Asa cum era de asteptat, Parlamentul a respins cu 250 de voturi impotriva cabinetul tehnocratului Lucian Croitoru. Criza politica de la Bucuresti se prelungeste astfel cel putin pana la alegerile prezidentiale din 22 noiembrie", scrie publicatia.

Der Standard atrage atentia asupra situatiei delicate in care se afla Romania, care trebuie sa realizeze o serie de reforme pentru a putea primi transele de bani prevazute de acordul cu FMI. "Pentru ca o serie de reforme legislative nu au putut fi realizate ca urmare a crize politice, Romania risca sa nu primeasca cea de a treia transa de bani. Chiar daca actuala guvernare interimara nu are dreptul constitutional de a propune legi importante, opozitia a fost de acord cu o exceptia, pentru ca executivul sa poata prezenta Parlamentului bugetul pe 2010, o conditie ceruta de FMI", observa ziarul.

Euronews Deustchland relateaza ca presedintele Traian Basescu trebuie sa gaseasca un nou premier, dupa ce votul in Parlament pentru cabinetul Croitoru a esuat. "Consilierul independent al guvernatorului BNR a fost insarcinat, la dorinta lui Basescu, sa alcatuiasca un guvern, in ciuda faptului ca acesta nu avea sustinerea majoritatii parlamentare", se arata pe pagina de internet a Euronews.

Premierul desemnat Lucian Croitoru nu a obtinut pentru Cabinetul sau votul de investitura, in Parlament fiind inregistrate 250 de voturi impotriva si 189 pentru.

Aceasta decizie amana rezolvarea crizei politice din tara, cu mai putin de trei saptamani inainte de alegerile prezidentiale, si risca sa blocheze acordarea unei noi transe din imprumutul FMI, scria miercuri presa internationala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.