Mafia italiana ucide in direct. Un filmulet realizat cu ajutorul unor camere de supraveghere socheaza lumea intreaga, pentru ca acesta descrie foarte bine felul in care actioneaza Camorra: cu sange rece.
Scena petrecuta in plina zi in centrul orasului Napoli este oribila: asasinul se apropie de tinta sa - un barbat care iese dintr-un bar si trage trei gloante. In timp ce victima se prabuseste, asasinul ii aplica o lovitura finala in ceafa, cu patul armei si pleaca linistit.

Victima, Mariano Bacio Tarracino, de 53 de ani, avea la randul sau legaturi cu mafia si era implicat in razboiul traficului de droguri, cu un clan rival. Politia a dat publicitatii filmul crimei care a fost savarsita in luna mai, pentru ca, pana in acest moment nu a reusit sa il identifice pe criminal, noteaza Telegraph.co.uk.

Ceea ce socheaza in legatura cu aceste imagini este detasarea si nepasarea cu care oamenii “intampina” evenimentul. Acestia nu par sa fie prea mult deranjati din activitatile lor. Un barbat care poarta in brate un copil se uita la victima si pleaca indiferent, in timp ce o femeie isi razuieste lozul de la loterie, in timp ce are loc executia (vezi min 4:30).

Roberto Saviano, jurnalistul italian care a scris despre practicile mafiei in cartea sa “Gomorra”, numeste aceasta reactie “serenitate”, intr-un comentariu pe care il face acestui film.

“In momentul in care un oras este in razboi, oamenilor inceteaza sa le mai pese de lucrurile pe care le vad in jurul lor. Acest filmulet arata ca, pentru oamenii din unele parti ale Italiei, viata nu valoreaza nimic”, comenteaza Roberto Savino. Este o modalitate clasica de a ucide, pentru Camorra, explica acelasi Saviano, iar filmul poate sa demitizeze stilul in care crimele mafiei sunt prezentate in filmele hollywoodiene.



Napoli este al treilea oras ca marime al Italiei si leganul Camorrei, clanul rival mafiei din Sicilia, Cosa Nostra. Locuitorii din Napoli s-au resemnat in fata violentei dupa multe decenii in care au fost partasi la crime infioratoare.

Walter Veltroni, fostul presedinte al Partidului Democrat italian, acum membru al Comisiei Anti-Mafia, a declarat ca lupta impotriva crimei organizate este o “urgenta absoluta” pentru Italia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.