Ucrainenii se aflau sambata sub imperiul panicii, golind farmaciile de masti chirurgicale si de tratamente impotriva gripei, a doua zi dupa ce guvernul a anuntat masuri drastice impotriva epidemiei de AH1N1.
In plus, si la Kiev, si la Lvov circula un zvon potrivit caruia pe strazi au fost pulverizate substante toxice pentru a opri epidemia. Vineri, purtatorul de cuvant al Ministerului pentru Situatii de Urgenta, Igor Krol, ceruse populatiei intr-un comunicat "sa nu cedeze provocarilor si sa creada numai informatiile oficiale ale Guvernului", arata NewsIn.

In mai multe orase din tara locuitorii se plangeau ca nu gasesc medicamente impotriva gripei. "Am fost in mai multe farmacii, dar nu pot gasi medicamente nicaieri", a declarat Elena Mihailova, o pensionara din capitala Kiev. "Tot asteptand, gripa progreseaza", adauga ea, acoperindu-si fata cu o batista de hartie.

La Lvov, in vestul Ucrainei, unele farmacii erau cu stocurile epuizate, in timp ce soferii de autobuze si troleibuze si numerosi tineri purtau masti chirurgicale.


Ucraina confirma ca 39 de decese au fost provocate de virusul gripei porcine

In realitate, virusul gripei porcine a cauzat in Ucraina moartea a 39 de persoane, trei dintre decese inregistrandu-se in regiunea Cernauti, iar cazurile suspectate de infectare cu virusul H1N1 se ridica la 150.000, potrivit site-ului de internet al Ministerului ucrainean al Sanatatii, informeaza RIA Novosti.

Virusul noii gripe a aparut initial in regiunea Ternopil din vestul Ucrainei, apoi s-a raspandit probabil in regiunile invecinate Ivano-Frankivsk, Liov si alte regiuni. Pana la 31 octombrie, 14 persoane au murit din cauza acestui virus in regiunea Liov, 13 in regiunea Ternopil, sase in Ivano-Frankivsk, trei in regiunea Cernauti, doua in Rivne si o persoana in regiunea Volinia.

Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a anuntat sambata ca 48 de persoane au murit, dar, din cate se pare, el a indicat bilantul victimelor tuturor formelor de gripa.

Guvernul ucrainean a ordonat inchiderea scolilor si cinematografelor din tara, a interzis reuniunile publice timp de trei saptamani, in efortul de a opri raspandirea epidemiei. Kievul a deblocat, de asemenea, 12,5 milioane de dolari pentru achizitionarea de medicamentele antivirale si echipament medical.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.