Presedintele americam Barack Obama a decretat stare de urgenta sanitara in SUA din cauza gripei H1N1, dupa moartea a peste 1.000 de persoane, a anuntat Casa Alba.
Declaratia semnata vineri seara califica situatia drept "urgenta nationala" si sporeste capacitatile centrelor medicale in a gestiona afluxul de pacienti atinsi de virus, permitandu-le sa desfasoare operatiuni de urgenta fara sa se conformeze anumitor exigente federale, relateaza AFP, conform NewsIn.

Pandemia de gripa H1N1 s-a soldat cu peste o mie de morti in Statele Unite de la aparitia sa in aprilie, a anuntat vineri un oficial din domeniul sanatatii, care a deplans intarzierile din livrarea vaccinurilor.

"De la declansarea pandemiei, in aprilie, am inregistrat peste o mie de decese si peste 20.000 de spitalizari", a spus medicul Thomas Frieden, directorul Centrului federal de control si prevenire a bolilor, precizand ca virusul continua sa afecteze mai ales copiii.

Din cele 292 decese confirmate ca fiind provocate de acest virus in 28 de state intre 1 septembrie si 10 octombrie, 23,6% s-au inregistrat la persoane sub 25 de ani, 65% in grupul de varsta 25-64 si doar 11,6% la cei peste 65 de ani.

"Ne asteptam ca aceasta infectie gripala sa se produca in valuri si nu putem spune care va fi amploarea sau durata sa", a spus medicul, precizand ca SUA se confrunta acum cu "al doilea val al pandemiei".

Oficialul a deplans faptul ca livrarea vaccinurilor este prea lenta. "Ne aflam acum intr-o perioada in care disponibilitatea vaccinului cunoaste o crestere sustinuta, dar prea lenta. Este frustrant pentru toata lumea si speram ca vom avea mai multe vaccinuri", a declarat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.