Oficiul britanic anticoruptie (SFO) crede ca BAE Systems va trebui sa accepte o amenda de aproape 500 de milioane de lire sterline, pentru a scapa de acuzatiile de coruptie privind contractele cu Romania, ce ar submina capacitatea companiei de a obtine noi contracte in Europa.
Aceasta cifra depaseste cu mult oferta organismului anticoruptie britanic de a plati 330 de milioane de euro, suma in schimbul careia autoritatile ar fi pus capat anchetei privind faptele de coruptie din strainatate ale companiei. Desi compania vrea o intelegere amiabila, nu a fost convinsa inca de dovezile prezentate de autoritati, relateaza Daily Mail, citat de NewsIn.

Insa, daca BAE va accepta o amenda mare, SFO este dispus sa formuleze acuzatii mai putin grave in justitie, care nu ar submina capacitatea companiei de a obtine in viitor noi contracte in Europa si in lume.

Oficiul britanic antifrauda se bazeaza pe faptul ca procurorul general insarcinat cu acest dosar va incepe urmarirea in justitie a BAE, atunci cand ii vor fi prezentate dovezile stranse privind contractele incheiat cu Tanzania, Romania si chiar Cehia. Un alt caz, privind contracte de armament cu Africa de Sud, este considerat mai dificil de dovedit.

SFO a examinat, printre altele, un contract de 116 milioane de lire obtinut de BAE pentru intretinerea si modernizarea a doua fregate britanice vandute Romaniei in 2003. Au existat acuzatii ca un politician roman neidentificat a primit un comision secret de 6 milioane de lire in legatura cu tranzactia, scria in 2007 saptamanalul britanic The Observer.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.