Membrii gruparii sunnite rebele Joundallah (Soldatii Domnului), care au comis duminica un atentat in Iran, soldat cu 31 de morti, sunt antrenati si echipati de serviciile de informatii americane si britanice, a declarat duminica comandantul infanteriei Gardienilor Revolutiei.
"Baza rebelilor se afla in tari invecinate si sunt antrenati si echipati acolo. Oamenii care au fost arestati au marturisit ca servicii de informatii straine ii echipeaza", a declarat generalul Mohammad Pakpour, fara a face alte precizari privind arestarile, relateaza AFP, conform NewsIn.

"In aceste tari se afla serviciile de informatii americane si britanice, iar (gruparea lui Abdolmalek - n.red.) Righi este antrenata de serviciile de informatii americane si britanice", a adaugat el.

Aceste acuzatii intervin in conditiile in care experti iranieni, francezi, rusi si americani urmeaza sa se intalneasca luni la Viena, pentru negocieri in dosarul nuclear iranian.

De altfel, ministrul iranian de interne Mostapha Mohammas Najar l-a sunat si pe omologul sau pakistanez pentru a exprima "protestul vehement al poporului si Guvernului iranian" dupa atentatul de duminica dimineata. "Guvernul pakistanez trebuie sa predea cat mai repede Iranului teroristii" din gruparea Joundallah, condusa de Abdolmalek Righi, i-a spus Najar ministrului pakistanez de interne, potrivit televiziunii iraniene de stat. "Nu exista niciun motiv pentru a amana predarea catre Iran a acestor teroristi, iar responsabilii pakistanezi trebuie sa raspunda pentru aceste actiuni teroriste", a adaugat el.

De asemenea, Ministerul iranian al Afacerilor Externe l-a convocat pe insarcinatul cu afaceri al Pakistanului la Teheran pentru a protesta fata de faptul ca teroristii si rebelii se folosesc de teritoriul pakistanez pentru a intreprinde actiuni impotriva Republicii islamice Iran.

"Am aflat ca unii agenti din Pakistan ar coopera cu principalii responsabili (pentru atentat - n.red.) si consideram ca este dreptul nostru sa cerem acesti criminali", a declarat si presedintele Mahmoud Ahmadinejad.

Cel putin 31 de persoane si-au pierdut viata in atentatul sinucigas de duminica, din sud-estul Iranului, la frontiera cu Pakistanul. Atacul a provocat moartea a sapte comandanti ai Gardienilor Revolutiei, armata ideologica a regimului, potrivit FARS. Printre acestia se numara generalul Nour-Ali Shoushtari, adjunctul comandantului infanteriei Gardienilor Revolutiei, si generalul Rajab-Ali Mohammad-Zadeh, comandant pentru Sistan-Balouchistan.

Niciun bilant oficial nu a fost anuntat, dar potrivit diferitelor agentii iraniene de presa, numarul mortilor este de 31, pana la 49.

Teheranul a denuntat un act terorist si a acuzat Statele Unite de implicare in acest atac. Washingtonul a condamnat, insa, atentatul si a negat orice participare.

La randul lor, Gardienii Revolutiei au avertizat ca vor raspunde "in maniera severa si distrugatoare".

Atentatul s-a produs in orasul Pishin, in timp ce comandantii Gardienilor Revolutiei participau la o reuniune cu lideri tribali din provincie, pentru a consolida "unitatea dintre siiti si sunniti", potrivit FARS. Printre victime se numara, de altfel, si lideri tribali. "Un om avand explozibil asupra sa s-a aruncat in aer", transmite IRNA.

Populatia iraniana (71 de milioane de persoane) este formata in proportie de peste 90% din siiti, dar provincia Sistan-Balouchistan, situata la frontiera cu Pakistanul si Afganistanul, are o minoritate sunnita importanta.

Gruparea rebela sunnita Joundallah (Soldatii Domnului) este acuzata in general de autoritatile iraniene ca desfasoara actiuni armate.

Aceasta grupare a revendicat si un atentat sinucigas din 28 mai, vizand o moschee siita din Zahedan, soldat cu 25 de morti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.