Mai mult de un milion de catolici spanioli, sustinuti de Biserica si de dreapta, au manifestat sambata la Madrid impotriva proiectului de liberalizare a avortului propus de guvernul socialist
"Nu avortului, da vietii", au strigat manifestantii. Persoane in varsta, familii cu copii in carucioare, grupuri de adolescenti ce purtau tricouri si steaguri rosii pe care scria "Dreptul la viata", membri ai clerului, au constituit o adevarata mare umana ce a invadat centrul capitalei spaniole. Manifestatia a inceput la ora locala 17.00 (18.00, ora Romaniei) sub sloganul "Fiecare viata conteaza" si s-a incheiat doua ore mai tarziu. "El nu mai poate, pentru el strig eu", scanda un grup de tinere cu o figurina de plastic ce reprezenta un fetus.

Organizatorii au avansat mai multe estimari ale participarii la acest mars inainte de a stabili definitiv ca a fost vorba de doua milioane de persoane, in timp ce regiunea Madrid, guvernata de conservatori, a avansat cifra de 1,2 milioane de participanti, relateaza NewsIn, citand AFP.

Proiectul de lege socialist, ce modifica o lege din 1985 care nu dezincriminase avortul decat in anumite conditii, prevede libertatea totala de a face un avort in decursul primelor 14 saptamani de sarcina. Ministrul socialist al egalitatii sanselor, Bibiana Aido, cea care este la originea proiectului de lege controversat, a spus ca are un "respect total" pentru manifestanti, dar a subliniat faptul ca "nimeni nu are monopolul moralei".

"Nici o femeie nu poate fi pedepsita pentru ca ia o decizie atat de dificila ca cea de a face un avort", a explicat ministrul.

Manifestatia a fost convocata de Formul familiei, o platforma de organizatii catolice conservatoare, care in 2005 reusise sa scoata in strada sute de mii de manifestanti, pentru a protesta fata de legea care autorizeaza casatoria intre homosexuali.

Proiectul de lege aprobat la 26 septembrie de guvern, ce va fi dezbatut in Parlament incepand din noiembrie, se inspira din legislatia in vigoare in majoritatea tarilor Uniunii Europene. Daca va fi adoptat ca atare, femeile din Spania vor putea fi libere sa faca avort in primele 14 saptamani de sarcina, iar in mod exceptional pana la 22 de saptamani, in cazul unui risc pentru viata si sanatatea mamei sau al unor anomalii grave ale fatului.

Avortul fara limita de timp in privinta sarcinii nu va putea fi practicat decat in caz de "boala extrem de grava si incurabila a fatului".

In prezent, avortul nu este autorizat decat in caz de viol (pana la a 12-a saptamana de sarcina), malformatii ale fatului (22 de saptamani) sau "pericol pentru sanatatea fizica sau psihica a mamei" (fara limita de timp). In practica, riscul pentru sanatatea psihica a mamei este motivul invocat de mai mult de 90% dintre femei, ceea ce duce la avorturi foarte tarzii si controversate.

Proiectul contine o dispozitie foarte controversata inclusiv in randul electoratului de stanga: minorele de 16 si 17 ani vor putea face avort fara consimtamantul sau informarea prealabila a parintilor lor.

Spaniolii sunt majoritar impotriva acestei dispozitii, in timp ce reforma in ansamblul sau divizeaza tara in tabere aproape egale, potrivit sondajelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.