Esecul Occidentului de a-l captura pe Radovan Karadzici revine in atentia opiniei publice cu cinci zile inaintea comemorarii a zece ani de la masacrul de la Srebrenita, al carui autor este considerat fostul lider al sarbilor bosniaci, impreuna cu seful de atunci al armatei, Ratko Mladici.

Trupele NATO, angajate intr-o vanatoare sustinuta a fugarului Karadzici, disparut de aproape zece ani, nu au reusit inca sa-i dea de urma. Ultima operatiune a avut loc zilele trecute, in satul de munte Celebici. Satenii sustin ca nu l-au vazut in viata lor pe Karadzici. "Chiar daca ar fi in zona, tot nu ar reusi

sa-l prinda", a declarat pentru Reuters, un localnic. "Daca ar fi fost in stare, trebuia sa reuseasca pana acum", a insistat acesta. Aproximativ opt mii de musulmani au murit la 11 iulie 1995, in cel mai mare masacru din Europa dupa cel de-al doilea razboi mondial. Karadzici si Mladici sunt acuzati de genocid. In plus, ei vor fi trasi la raspundere pentru moartea altor zece mii de oameni, in timpul asediului asupra orasului Sarajevo. In razboiul bosniac din perioada 1992-1995, au murit in total 200.000 de oameni, cei mai multi musulmani.

Karadzici, un fost psihiatru in varsta de 60 de ani, tine in sah trupele NATO de ani de zile, fiind ajutat de radicali sa se ascunda.

Un oficial militar de la cartierul general al NATO din Sarajevo a recunoscut ca Alianta nu stie unde se ascunde Karadzici. "Ar putea fi in Serbia sau Bosnia, sau poate ca se muta de colo-colo", a spus oficialul, insistand sa ramana anonim.

Ascunzatoarea cea mai probabila ramane Serbia, spune ziaristul Seki Radoncici, la Belgrad aflandu-se cei mai cunoscuti suporteri ai fostului lider.

El a fost vazut acolo ultima oara in 2001, intr-un restaurant. Procurorul general al Tribunalului Penal International, Carla del Ponte, avertizeaza NATO ca nu a mai ramas mult timp pentru capturarea lui Karadzici si Mladici. TPI, care functioneaza sub mandat ONU, trebuie sa finalizeze toate cazurile pana in 2010.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.