Ciocniri intre fortele de ordine si demonstrantii impotriva "atatatorilor la saracie"

Aflat pentru a patra oara in Europa de la preluarea celui de-al doilea mandat la Casa Alba, presedintele Bush si-a sarbatori, ieri, miercuri, cea de-a 59-a aniversare a zilei de nastere mai intai in Danemarca, unde a sosit in seara precedenta, iar apoi in Scotia, unde s-a deplasat in cursul dupa-amiezii pentru a participa la summitul G8 de la Gleneagles.

El a luat parte, alaturi de colegii sai din Marea Britanie, Franta, Germania, Italia, Canada, Japonia si Rusia, la dineul oficial oferit de regina Elisabeta in cinstea sefilor de stat si de guvern participanti la summit, primind si cu acest prilej felicitarile celor prezenti. Sejurul la Copenhaga a durat numai 20 de ore, presedintele dorind ca prezenta sa aici sa fie considerata ca o expresie a recunostintei fata de sprijinul acordat de Danemarca interventiei americane in Irak, unde se afla un contingent de 530 de militari danezi. Razboiul nu este insa agreat de opinia publica daneza, dovada fiind si manifestatiile de protest din centrul Copenhagai, unde demonstrantii au dat foc drapelului american.

De altfel, presedintele american a fost gazduit de regina Margrethe la Palatul Regal Fredensborg, care se afla la o distanta apreciabila de centrul orasului, si a purtat discutii cu premierul Rasmussen la Castelul Marienborg, la o departare de 15 km de capitala - tocmai pentru a evita demonstratiile de protest si, cum s-a exprimat el, pentru ca din cauza lui "circulatia in oras sa nu aiba de suferit". Gleneagles, locul unde se desfasoara summitul din Scotia, este situat, din acelasi motive de evitare a demonstratiilor, intr-o zona complet izolata, complexul hotelier unde cei opt sunt gazduiti fiind inconjurat de o bariera metalica in lungime de opt kilometri, in vreme ce peste 10.000 de politisti vegheaza ca summitul sa nu fie perturbat de protestari, asa cum s-a intamplat la reuniunile similare din alte parti ale lumii.

In ciuda precautiilor politienesti, la o distanta de 30 de km de Gleneagles, in localitatea Stirling, au avut loc ciocniri destul de violente intre fortele de ordine si militantii miscarilor antiglobalizare si anarhice, care, strigand lozinci impotriva "atatatorilor la saracie", au atacat cu bare de fier autovehiculele, au doborat antenele de satelit si au spart vitrinele unui fast-food Burger King, considerat ca fiind simbol al capitalismului. In cursul dupa-amiezii, o manifestatie autorizata de politie, la care si-au anuntat participarea 5.000 de oameni, urma sa aiba loc pe strazile din Gleneagles.

Vulturii scotieni, victimele nevinovate ale summitului

Nu numai pasnicii locuitori ai zonei au suferit de pe urma demonstratiilor, dar si... vulturii care isi au salasul pe inaltimile din jur. De altfel, Gleneagles inseamna "Valea vulturilor". Maiestuoasele pasari au fost, pur si simplu, cuprinse de panica intr-o asemenea masura incat si-au distrus propriile oua. Cat despre participanti, Tony Blair nu si-a putut ascunde bucuria in urma vestii neasteptate ca Londra a fost aleasa ca loc pentru desfasurarea Olimpiadei din 2012, infrangandu-l pe Jacques Chirac, in conditiile in care Parisul era dat marele favorit. Un motiv in plus de incordare intre cei doi oameni de stat, cunoscute fiind divergentele care-i despart in privinta bugetului UE, ca sa nu mai vorbim de recentele atacuri sub centura ale presedintelui francez la adresa bucatariei "infecte" britanice. Auspiciile sub care se deschide summitul nu par a fi din cele mai bune...


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.