Politia din R. Moldova a agresat cel putin 300 de protestatari din totalul celor aproximativ 700 de persoane retinute in urma protestelor din 7 si 8 aprilie, se afirma intr-un raport lansat marti de Fundatia Soros-Moldova.
"Timp de trei zile nu am primit mancare. Am fost interogate, intrebate carui partid apartinem si cine ne-a platit. Au folosit presiune psihologica pentru a ne speria. Unul a spus: "Nu iti dai seama ca ei v-au folosit ca pe un prezervativ?", acestea sunt doar cateva dintre marturiile prezentate in raport.

Potrivit portalului de stiri moldovean, Unimedia, citat de NewsIn, raportul lansat de Fundatia Soros-Moldova mentioneaza ca aproximativ 82 de minori au fost retinuti, dintr-un total de aproape 700 de persoane. "Tinta autoritatilor au fost tinerii. Este strigator la cer sa afli ce fel de comportament inuman au suportat”, a declarat Igor Grosu, membru al grupului de criza.

Raportul adauga ca autoritatile comuniste au folosit pe larg politisti mascati si in haine civile, avand intentia de a proteja ofiterii de politie, incalcand astfel standardele internationale. De asemenea, politia a batut suspectii in fata unui numar mare de alti politisti, sugerand astfel ca bataile au fost efectuate cu cunostinta si aprobarea persoanelor cu functii superioare.

In context, se mai afirma ca politia a incalcat atat legislatia nationala, cat si internationala, prin interogarea persoanelor detinute in lispa unui avocat, membrii familiilor erau anuntati cu intarziere, uneori oferindu-le informatii false.

Ca urmare, se recomanda, ca Guvernul de la Chisinau sa actioneze rapid in a identifica si trage la raspundere persoanele care au ordonat, supravegheat, incalcat drepturile omului pe parcursul demonstratiilor din aprilie. "Situatia este mult mai grava, zeci de infractori, printre care si de grad inalt se bucura in continuare de functiile avute. Este infricosator", a declarat Victor Munteanu, Director de Programe la Fundatia Soros.

In acelasi timp, membrii echipei care a efectuat raportul s-au adresat si catre Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, pentru a continua monitorizarea si implementarea Rezolutiei APCE, in ceea ce priveste necesitatea urgenta pentru R. Moldova de a efectua o investigatie independenta, iar cei responsabili sa fie adusi in fata justitiei.

In urma protestelor de la 7 aprilie, patru tineri au murit in conditii suspecte: Valeriu Boboc, Eugen Tapu, Ion Tabuleac si Maxim Canisev. Totodata, au fost inregistrate sute de cazuri de tratament inuman, degradant si tortura.

In lunile urmatoare va fi constituita "Comisia pentru elucidarea evenimentelor din 7 aprilie", care va include membri ai Guvernului, deputati, membri ai societatii civile, un reprezentant al OSCE si un reprezentant al PNUD. Totodata, se mai discuta invitarea in Comisie a unor membri ai Consiliului Europei, Comisiei Europene si Comisiei de Prevenire a Torturii.

Raportul intitulat "Sub acoperirea impunitatii" include numeroase marturii a mai multor persoane batute, agresate verbal de catre colaboratorii de politie ca urmare a participarii lor la demonstratiile din aprilie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.