Posibila ascensiune a lui Jean Sarkozy, fiul cel mic al presedintelui francez, la conducerea celui mai mare centru de afaceri din Franta, Le Defense, provoaca reactii vehemente si acuzatii de nepotism in Franta.
Opozitia de stanga, dar si reprezentantii formatiunilor centriste critica vehement promovarea fulgeratoare a fiului lui Nicolas Sarkozy si il acuza pe seful statului ca incalca valorile republicane, potrivit carora reusita are la baza meritul si nu legaturile de familie, relateaza NewsIn, citand AFP.

In fruntea criticilor se afla doi dintre principalii contracandidati ai lui Sarkozy la alegerile prezidentiale din 2007.

"Daca Jean Sarkozy nu ar fi purtat numele pe care il poarta, ar fi in locul in care se afla acum?", s-a intrebat fosta candidata socialista Ségolène Royal. "Traim intr-o republica? Ce inseamna republica? Ar trebui ca ocuparea pozitiilor de conducere sa se faca in functie de merite, nu in functie de numele pe care il poarta o persoana", a mai afirmat ea.

La randul sau, liderul centrist François Bayrou, clasat pe locul trei la alegerile prezidentiale din 2007, a afirmat ca "toate principiile care au stat la baza in Franta - decenta, ratiunea - sunt date la o parte". "Acest lucru reaminteste de Imperiul roman", a spus el.

Functia promisa lui Jean Sarkozy confirma ascensiunea politica a tanarului in varsta de 23 de ani, care seamana cu presedintele Sarkozy: limbaj direct, comunicarea usoara si o indrazneala iesita din comun, care il ajuta sa nu se teama de "seniorii" aflati in functii.

Jean Sarkozy s-a casatorit anul trecut cu mostenitoarea companiei de distributie Darty. El este deja liderul grupului majoritatii de dreapta in Consiliul General al Hauts de Seine, din vestul Parisului, departament unde este situat cartierul de afaceri La Defense, simbolizat printr-o mare arcada in prelungirea Arcului de triumf de pe Champs Elysées.

In mod normal, presedintele Hauts de Seine, in prezent Patrick Devedjian, conduce agentia care gestioneaza centrul de afaceri (EPAD), care urmeaza sa-i fie incredintata lui Jean Sarkozy. Devedjian este insa in pragul pensionarii.

Nicolas Sarkozy, care a facut din acest departament prosper fieful sau politic, a condus si el La Defense din aprilie 2005 pana in decembrie 2006. "Nu are nicio legatura cu faptul ca este fiul tatalui sau", a apreciat deputatul Patrick Balkany, un apropiat al familiei Sarkozy, referendu-se la aceasta numire. "Probabil are mai mult talent decat avea tatal sau la varsta sa", a adaugat el.

Promovarea fiului lui Sarkozy a provocat comentarii aprinse si pe internet, cele mai multe pline de ironii. Numerosi comentatori au atras atentia ca tanarul, aflat in cel de-al doilea an de studii de drept la Sorbonna, nu are inca o diploma si nici experienta necesara pentru a conduce cel mai mare cartier de afaceri din Europa.

La Defense numara 200.000 de angajati si peste trei milioane de metri patrati de birouri, un numar dintre acestea apartinand celor mai mari companii franceze, cum ar fi grupul petrolier Total sau Société Générale.

Unul dintre oponentii promovarii fiului lui Sarkozy, deputatul centrist Christophe Grébert, a lansat o petitie pe Internet pentru a-i cere lui Jean Sarkozy sa renunte la acest post, indemnandu-l sa-si "incheie studiile de drept si sa urmeze cateva stagii de pregatire in companii".

Luni dimineata, petitia stransese deja peste 8.000 de semnaturi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.