Guvernul isi mentine propunerea ca Dacian Ciolos sa fie comisar din partea Romaniei pentru portofoliul agriculturii, a anuntat premierul Emil Boc.
Guvernul a nominalizat, oficial, candidatul Romaniei la functia de comisar european, urmand ca propunerea sa fie inaintata in aceeasi zi presedintelui Traian Basescu, a anuntat premierul Emil Boc.

"Obiectul acestei scurte sedinte de Guvern este legat de nominalizarea candidatului Romaniei pentru postul de comisar european, pentru a fi inaintata presedintelui Romaniei, astfel incat in cadrul procedurilor legale si institutionale, dupa aprobarea Tratatului si dupa ratificarea din Irlanda, sa intre in linie dreapta procedura de constituire a noii echipe a presedintelui CE", a declarat Boc, la inceputul sedintei extraordinare a Executivului. El a precizat ca, in urma acestui demers, candidatura Romaniei "va fi avuta oficial in vedere in cadrul procedurilor europene", conform NewsIn.

Premierul Emil Boc a declarat de mai multe ori, in ultimele luni, ca Dacian Ciolos este sustinut atat de Guvernul Romaniei cat si de Presedintie pentru portofoliul Agriculturii din cadrul Comisiei Europene.

Recent, surse din CE au declarat ca Romania nu are insa nicio sansa sa obtina postul de comisar european pentru Agricultura si nici un alt domeniu care ar include fonduri europene, iar anuntul ca Parisul sprijina Bucurestiul in acest demers nu a fost deloc util. "Bucurestiul nu are nicio sansa pentru vreun portofoliu care ar implica fonduri europene", a spus un oficial al executivului european sub protectia anonimatului. Desi Dacian Ciolos este apreciat ca profesionist in etajele superioare ale Comisiei Europene, reputatia lui nu este suficienta pentru a obtine dosarul agriculturii, ce implica peste o treime din bugetul UE. [Corina Cretu: Criza de la Bucuresti ne poate costa portofoliul de comisar european]

Dupa ce a sustinut Romania, Franta exercita presiuni pentru ca Irlanda sa faca lobby pentru portofoliul agriculturii in urmatoarea Comisie Europeana, o tentativa de apararea a subventiilor agricole UE, relata saptamana trecuta Irish Times in editia electronica. Media, inclusiv cea romaneasca, a comentat schimbarea de pozitie a Frantei drept un gest de rasplata pentru Irlanda, care a ratificat printr-un referendum Tratatul de la Lisabona. [Portofoliul pentru agricultura in CE: Franta intoarce spatele Romaniei]



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.