Premiul Nobel pentru stiinte economice a fost atribuit americanilor Elinor Ostrom si Oliver E. Williamson, pentru analiza tranzactiilor economice din afara pietelor, fiind pentru prima data in istorie cand pe lista laureatilor se regaseste o femeie.
Elinor Ostrom (autoarea volumului "Guvernarea bunurilor comune") a demonstrat ca proprietatea comuna poate fi administrata cu succes folosind asociatii ale utilizatorilor. Oliver Williamson a dezvoltat o teorie in care firmele de afaceri servesc ca structuri pentru rezolvarea conflictelor, se arata in motivarea Comitetului Nobel.

Elinor Ostrom este profesor de stiinte politice, codirector al Workshop in Political Theory and Policy Analysis si al Center for the Study of Institutions, Populations, and Environ¬mental Change din cadrul Indiana University. Printre volumele publicate se numara: Institutional Incentives and Sustainable Development : Infrastructure Policies in Perspective (coautor, Westview Press, 1993), Rules, Games, and Common Pool Resources (coautor, University of Michigan Press, 1994), Understanding Institutional Diversity (Princeton University Press, 2005), relateaza NewsIn.

Oficial numit "Premiul Bancii Suediei in stiinte economice in memoria lui Alfred Nobel", Nobelul pentru economie, singurul care nu era prevazut in testamentul lui Alfred Nobel, a fost anuntat la 11.00 GMT (14.00, ora Romaniei), la Stockholm. Decernat din 1969 si finantat de Banca Centrala Suedeza, premiul acorda de asemenea un cec de zece milioane de coroane (970.000 de euro).

Masculin si american: acesta este profilul laureatului Nobel pentru economie. Nicio femeie nu l-a obtinut pana acum, iar din cele 62 premii decernate in ultimii 40 de ani, 42 au fost oferite unor economisti americani. Anul trecut, in plin tumult pe pietele financiare, Nobelul a fost acordat americanului Paul Krugman, economist al globalizarii si editorialist reputat pentru atacurile la adresa administratiei Bush si a exceselor din finante si din politica monetara americana.

Potrivit site-ului de pariuri Ladbrokes, americanul Eugene Fama, prezentat ca "parintele finantelor moderne", era cel mai bine plasat. Impreuna cu americanul Kenneth French, acesta a intocmit un nou model de evaluare a pretului activelor financiare. In presa sunt vehiculate si numele americanilor Paul Romer, Matthew Rabin sau William Nordhaus.

Dintre cele 11 premii oferite de la inceputul saptamanii trecute, noua au fost decernate unor cetateni americani, cel care a surprins cel mai mut fiind Nobelul pentru pace, acordat lui Barack Obama.


Ultimii zece laureati ai Nobelului pentru stiinte economice
  • 2008: Paul Krugman (Statele Unite)
  • 2007: Leonid Hurwicz, Eric Maskin si Roger Myerson (Statele Unite)
  • 2006: Edmund S. Phelps (Statele Unite)
  • 2005: Robert J. Aumann (Israel/Statele Unite) si Thomas C. Schelling (Statele Unite)
  • 2004: Finn E. Kydland (Norvegia) si Edward C. Prescott (Statele Unite)
  • 2003: Robert Engle (Statele Unite) si Clive Granger (Marea Britanie)
  • 2002: Daniel Kahneman (Statele Unite/Israel) si Vernon L. Smith (Statele Unite)
  • 2001: George A. Akerlof (Statele Unite), A. Michael Spence (Statele Unite) si Joseph E. Stiglitz (Statele Unite)
  • 2000: James Heckman (Statele Unite) si Daniel McFadden (Statele Unite)
  • 1999: Robert Mundell (Canada)


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.