Presedintele american Barack Obama si-a luat sambata angajamentul sa abroge legea care le permite homosexualilor sa serveasca in armata doar cu conditia sa isi ascunda orientarea sexuala.
"Voi pune capat (n.r. legii) 'Nu intreba nimic, nu spune nimic', acesta este angajamentul meu fata de voi", a declarat Obama intr-un discurs rostit la un dineu la care au participat 3.000 de militanti pentru drepturile homosexualilor. "Nu ar trebui sa pedepsim americani patrioti care s-au inrolat voluntari pentru a servi aceasta tara. Ar trebui sa le laudam dorinta de a da dovada de atat de mult curaj si dezinteres in numele concetatenilor sai, in special cand lupta in doua razboaie", a subliniat el.

Insa presedintele american nu a oferit niciun termen pentru aceasta lege din 1993, care le interzice militarilor homosexuali sa isi dezvaluire orientarea sexuala, in caz contrar riscand sa fie exclusi din armata. Peste 12.000 de militari americani au fost exclusi de la intrarea acestei legi in vigoare, informeaza NewsIn citand AFP.

Presedintele Obama a extins unele avantaje federale ale salariatilor din functiile publice la partenerii lor de acelasi sex, dar este supus in continuare presiunilor activistilor pentru cauza homosexualilor pentru a abroga legea privind armata, un subiect foarte sensibil al Statelor Unite.

Joe Solmonese, presedintele Campaniei pentru drepturile omului (HRC), principala organizatie a apararii drepturilor lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor si transsexualilor (LGBT) din tara, a subliniat "marea nerabdare" a militantilor, care urmeaza sa defileze duminica la Wasington in Marsul national pentru egalitate.

"Nu ar trebui, insa, sa confundam munca si progresele din ultimele zece luni cu amanari, pretexte si uneori retorica plina de ura a ultimilor 10 ani", a nuantat Solmonese, criticand predecesorul lui Obama, George W. Bush. "In pofida progreselor reale facute, exista insa legi care trebuie schimbate si inimi care trebuie deschise", a admis sambata Obama, calificand drept "dureroase" prejudecatile cu care se confrunta in continuare homosexuali. "Aceasta istorie, aceasta lupta continua. Si sunt aici cu un mesaj simplu: sunt cu voi in aceasta lupta", a dat asigurari presedintele Obama.

Consilierul american pentru securitate nationala, generalul in retragere James Jones, a dat asigurari la inceputul lunii octombrie ca Obama va abroga aceasta lege.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.