Presedintele polonez Lech Kaczynski a semnat astazi Tratatul de la Lisabona, incheiind astfel ratificarea textului in Polonia, relateaza AFP.
"Schimbarea deciziei poporului irlandez a facut ca tratatul sa prinda din nou viata si sa nu mai fie obstacole pentru ratificarea sa", a declarat Kaczynski, timpul unei ceremonii organizate la palatul prezidential din Varsovia. "Astazi este o zi foarte importanta pentru istoria Poloniei si a Uniunii Europene", a adaugatpresedintele polonez

Prin semnarea documentului de catre presedinte, Polonia a incheiat procesul de ratificare. Dupa ce irlandezii au aprobat prin referendum Tratatul de la Lisabona si documentul a fost semnat si de presedintele polonez Lech Kaczynski, numai Cehia nu a incheiat ratificarea, arata NewsIn.

Pentru a intra in vigoare, textul trebuie sa fie parafat si de presedintele ceh, euroscepticul Vaclav Klaus, insa acesta asteapta un verdict al Curtii Constitutionale, sesizata de aliatii sai politici.

Adversar declarat al acestui text, Klaus a cerut vineri o derogare pentru tara sa de la o parte din prevederile Cartei Drepturilor Fundamentale, document anexat Tratatului de la Lisabona.

Aceasta derogare ar urma sa impiedice restituirea bunurilor germanilor sudeti, confiscate dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, in baza unor decrete semnate de presedintele cehoslovac din perioada respectiva, Edvard Benes.

Decretele Benes au servit drept baza juridica pentru confiscarea bunurilor si expulzarea germanilor sudeti, sub acuzatia colectiva de colaborare cu regimul nazist.

Premierul ceh Jan Fischer a dat asigurari ca redeschiderea procesului de ratificare a Tratatului de la Lisabona in cadrul UE este exclusa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.