Romania este nepermis de mult intarziata in ceea ce priveste candidaturile pentru portofoliul de comisar european, iar acest mesaj "extrem de sever" i-a fost transmis personal presedintelui Basescu de catre presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat europarlamentarul PSD Victor Bostinaru.
Departamentul pentru Afaceri Europene si Biroul de Informare al Parlamentului European a organizat astazi o dezbatere pe teme europene cu trei dintre reprezentantii Romaniei in Parlamentul European, Adriana Ticau (PSD) si Victor Bostinaru (PSD), europarlamentari ai Grupului Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor, precum si Sebastian Bodu (PDL), membru al Grupului Partidului Popular European (PPE), potrivit NewsIn.

Victor Bostinaru a evidentiat si intarzierea in care se afla Romania. "Toate celelalte 26 de state au negociat din ianuarie si sunt informal in faza finala a acestor negocieri (...). Romania este nepermis de mult intarziata. Acest mesaj extrem de sever i-a fost transmis personal presedintelui Basescu de catre presedintele CE, Jose Manuel Barroso", a spus europarlamentarul PSD.

Unul dintre principalele subiecte ale dezabtaerii de astazi a fost de altfel obtinerea de catre Romania a unui portofoliu consistent in viitoarea Comisie Europeana, in conditiile in care, potrivit presei irlandeze, Franta a anuntat joi ca nu mai sprijina Romania pentru portofoliul Agriculturii, iar criza politica interna pare sa slabeasca si mai mult sansele Romaniei in acest sens.

Victor Bostinaru a evidentiat punctele slabe in strategia de negociere a Romaniei. "Romania a gestionat extrem, extrem de prost acest dosar, pornind chiar de la publicitatea pe care a facut-o in jurul unei singure candidaturi, in conditiile in care orice stat membru merge cu un pachet de doua-trei portofolii si un pachet de doi-trei candidati absolut relevanti, nu doar tehnicieni. Un comisar, desi are o responsabilitate concreta, el mai adesea ia in final decizii politice si daca nu ai in spate un grup politic european mare va fi dificil sa obtii un sprijin pentru un proiect european, nu unul national. Aici nu vorbesc de faptul ca un comisar roman va strange cu grebla bani europeni si ii va aduce la Bucuresti. E o naivitate", a atras atentia eurodeputatul.

"Romania a ajuns intr-un impas, iar prietena noastra Franta, din pacate, din motive oneste, atunci cand a declarat sprijinul pentru candidatul pentru agricultura ma tem ca a inchis definitv dosarul candidaturii domnului Ciolos pentru ca exact acest lucru… Parafrazandu-l pe presedintele Chirac, Bulgaria si Romania tocmai au ratat ocazia de a tacea si cred ca acelasi lucru trebuia si acum spus", a continuat deputatul european.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.