Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a cerut luni, printr-un decret, Guvernului sa ia masuri pentru a asigura "apararea drepturilor suverane ale Ucrainei in zona sa economica exclusiva si platoul continental din apropiere de Insula Serpilor".
Iuscenko a cerut cabinetului de ministri sa asigure apararea drepturilor suverane ale Ucrainei in aceste zone, tinand cont de decizia Curtii Internationale de Justitie (CIJ) in acest dosar, privind delimitarea platoului continental si al zonelor economice exclusive ale Ucrainei si Romaniei in Marea Neagra, relateaza Kyiv Post, conform NewsIn.

CIJ a decis in luna februarie ca Insula Serpilor trebuie sa aiba un efect minim in delimitarea maritima: sa nu fie considerata punct de baza in definirea tarmului Ucrainei, sa nu influenteze cursul liniei de delimitare si sa obtina o apa teritoriala de numai 12 mile marine.

Cel mai important punct castigat de Romania in acest proces a fost ca Insula Serpilor nu a fost considerata circumstanta speciala si nu a fost luata in considerare drept punct de baza pentru delimitare. Ucraina incercase sa convinga Curtea sa considere Insula Serpilor drept "tarm", fapt care ar fi extins cu mult zona care revenea acestei tari. De asemenea, Curtea a retinut ca Insula Serpilor este situata la 20 de mile marine nord fata de tarmul Ucrainei, astfel ca orice platou continental si zona exclusiva generate de aceasta formatiune nu pot depasi efectele generate de tarmul Ucrainei, adica o mare teritoriala de 200 de mile.

Concret, Insula Serpilor a primit un efect juridic minim, caracteristic unei formatiuni stancoase nelocuibile - asa cum argumentase Romania. Transpus intr-un limbaj mai putin tehnic, Romania a pierdut numai "un colt" din ceea ce isi propusese sa castige. Practic, Romaniei ii revine intrega zona in disputa, mai putin coltul nordic, care reprezinta 21% din cei 12.000 de kilometri patrati la care aspira.

Ce inseamna victoria de la Haga pentru Romania?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.