Sub titlul "Religia ia o turnura sinistra in Romania", "The New York Times" publica in editia sa de luni un articol despre cazul maicutei ucise la Manastirea Tanacu. "Aceasta moarte nu este doar o simpla chestiune a credintei indrumate gresit in Romania", noteaza publicatia. Este "o masura intunecata" a procesului suferit de Biserica Ortodoxa Rasariteana in cei 15 ani de la caderea regimurilor represive din fostul bloc sovietic si disparitia ateismului oficial, care a facut loc "unei populatii infometate din punct de vedere spiritual", scrie NYT.

"Intoarcerea la religie in Romania (…) a depasit viteza cu care Biserica poate selecta si pregati preotii, lasind manastiri precum cea din Tanacu in miinile unor tineri cu o pregatire precara, precum Corogeanu", sustine NYT. Publicatia scrie ca, de la caderea comunismului, "numarul lacaselor de cult - in special al manastirilor - a explodat (…), triplindu-se la 600, din 1990".

Concomitent, numarul preotilor a crescut de patru ori, ajungind la 2.800. "Cele mai mari cresteri de acest fel s-au inregistrat in regiunea Tanacu, una dintre cele mai sarace ale tarii, unde apa este scoasa din fintini cu galeata, iar lumina vine de la luminari", adauga NYT.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.