Presedintele polonez Lech Kaczynski nu se grabeste sa semneze Tratatul de la Lisabona, aprobat in referendumul de vineri din Irlanda, a anuntat luni un colaborator apropiat al presedintelui, Wladyslaw Stasiak, citat de AFP.
"Nu trebuie facut brusc. Declaratiile (presedintelui Kaczynski -n.red.) sunt clare, dar nu trebuie sa fii rapid decat pentru a vana purici, dupa cum spune un proverb polonez", a declarat Stasiak pentru postul public de radio.

Cele doua camere ale Parlamentului polonez au aprobat deja Tratatul de la Lisabona si mai este nevoie doar de semnatura lui Kaczynski pentru a incheia procesul de ratificare.

Stasiak a dat asigurari ca nu exista nicio schimbare si ca presedintele Kaczynski va semna textul asa cum a promis, dupa aprobarea irlandezilor. "Totul este de actualitate (...), declaratiile au fost facute, chestiunea este evidenta", a subliniat el. "Nimeni nu a spus niciodata ca va avea loc in orele de dupa anuntarea rezultatelor referendumului", a spus purtatorul de cuvant, precizand ca semnarea documentului nu va avea loc luni.

Potrivit lui Stasiak, semnarea textului de catre presedintele polonez nu depinde de decizia presedintelui ceh Vaclav Klaus. "Nu, sunt doua lucruri diferite. Cu tot respectul pe care i-l datoram presedintelui Klaus, presedintele polonez isi ia propria sa decizie, a luat-o deja in mod suveran", a spus el.

Dupa ce irlandezii au aprobat prin referendumul de vineri Tratatul de la Lisabona, Kaczynski nu a facut niciun comentariu. Anterior, el a spus ca daca irlandezii vor spune "da", el va semna textul imediat dupa anuntarea rezultatelor. [Irlandezii au spus un 'da' convingator Tratatului de la Lisabona]

Sambata, premierul polonez Donald Tusk i-a cerut sefului statului sa semneze foarte repede tratatul, pentru ca Polonia sa nu fie considerata o tara care "franeaza" intrarea in vigoare a tratatului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.