O analiza confidentiala a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica spune ca Iranul dispune de "suficiente cunostinte pentru a dezvolta si fabrica" o bomba atomica functionala, potrivit New York Times, relateaza AFP.
Potrivit cotidianului, care citeaza oficiali europeni neidentificati, acest document insista in preambul pe caracterul provizoriu al concluziilor sale, subordonate unor confirmari complementare de indicii, prezentate ca provenind de la servicii de informatii si din propria ancheta AIEA.
Insa concluziile merg dincolo de pozitiile publice exprimate de mai multe tari, printre care SUA, subliniaza ziarul.

Raportul intitulat "Dimensiunile militare posibile ale programului nuclear iranian" a fost intocmit in baza unor consultari cu experti interni si externi ai Agentiei. El descrie un program complex, condus de ministrul iranian al apararii, "ce vizeaza dezvoltarea unei incarcaturi nucleare care sa fie transportata cu sistemul de rachete Shahab 3", capabile sa loveasca Orientul Mijlociu si unele zone din Europa.
Programul pare sa fi inceput in 2002.

Insa, potrivit NewsIn, daca Iranul reuseste sa elaboreze o focoasa nucleara, aceasta nu este decat o parte a procesului complex de fabricare a unei arme nucleare, subliniaza cotidianul.

In raportul din august, AIEA nu a reusit sa stabileasca o intentie iraniana clara de a obtine bomba atomica. Recent, criticile fata de AIEA s-au intensificat, Paris acuzand agentia ca a ascuns documente ce ar demonstra caracterul militar al proiectelor nucleare iraniene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.