Saracia si discriminarea romilor, cea mai mare minoritate etnica din Europa, se agraveaza, mai ales in partea de est, in special Romania si Bulgaria, din cauza crizei economice mondiale.
In Romania, "saracia este o realitate vizibila in comunitatea romilor", a recunoscut guvernul. Aceasta tara are, potrivit ONG-urilor, 2,5 milioane de romi, cea mai mare comunitate de romi din cele 27 state din UE. Oficial, ei sunt de cinci ori mai putini, dar, in Romania, ca si in alte parti, multi romi isi ascund originile, de teama discriminarii, comenteaza AFP.

Intr-un studiu oficial, 62% dintre romi au spus ca ei sau un membru al familiei lor s-a dus macar o data la culcare fara sa fi mancat ceva, in ultima luna. In acest caz s-au aflat 12% dintre romanii nonromi.

Parintii a mai bine de jumatate dintre copiii romi romani nu au mijloace de a cumpara o pereche de ghete sau un palton pentru iarna, fata de 15% in randul nonromilor, potrivit studiului.

Pentru a ajuta romii, Bucurestiul a deblocat 25 milioane de euro in 2009, cu ajutorul UE, pentru programe de ameliorare a accesului la locuri de munca, de reabilitare a locuintelor si de promovare a educatiei.

In Bulgaria, cea mai saraca tara din UE, aproape 10% din populatie, adica 800.000-1.000.000 persoane apartin etniei rome, cu un nivel al somajului de 70-80%, afectand mai ales femeile si tinerii, potrivit Comisiei impotriva rasismului si intolerantei din Consiliul Europei.

Criza a lovit mai ales sezonierii romi, foarte prezenti in Grecia si Spania. Dupa ce criza a cuprins aceste tari, "ei au revenit in Bulgaria, unde nu este de munca pentru ei", explica Krassimir Kanev, presedintele sectiei bulgare a Comitetului Helsinki.

In plus, fostul guvern socialist bulgar a limitat acordarea de ajutoare sociale romilor la 12 luni, pentru a-i face sa munceasca sau sa urmeze o formare profesionala Dispozitia a fost interzisa de UE, dar inca nu a fost amendata.

De altfel, lansarea in 2005 a unui program european de ameliorare a conditiilor de trei a romilor, "Deceniul pentru integrare 2005-.2015" nu a adus rezultate.

Nici in celelalte zece state implicate in program, situatia nu s-a ameliorat. In Slovacia (500.000 de romi), ca si in Ungaria, romii au fost exclusi din viata activa si marginalizati, de la caderea comunismului. In Ungaria (6-8% din populatie), guvernul a marit de trei ori bugetul pe 2009, in raport cu anul trecut, pentru suprimarea taberelor precare de romi, pentru cazarea lor si a favoriza integrarea romilor in functia publica. Insa, criza a obligat Budapesta sa-si schimbe planurile si deci sa reduca sumele.

Acum, circa 40% dintre tinerii romi ungari nu incheie nici ciclul primar, 5% de abia trec BAC-ul si 1% incheie studii superioare.

Potrivit UE, in Romania si Bulgaria jumatate dintre copiii romi nu au fost niciodata la scoala, dar 85%-90% din cele 500 de locuri rezervate romilor pe an la universitatile romane sunt ocupate.

In pofida unor progrese ici si colo, Parlamentul European a criticat recent ca "nivelul de calificare a romilor ramane mult sub media UE", ducand la "un nivel ridicat al somajului".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.