Astrofizicianul britanic Stephen Hawking va parasi formal astazi, unul dintre cele mai prestigioase posturi universitare din lume, cel de profesor de matematica la universitatea Cambridge, care a fost detinut in urma cu 300 de ani si de Isaac Newton, potrivit purtatorului de cuvant al universitatii.
Stephen Hawking, in varsta de 67 de ani, cunoscut la nivel mondial pentru lucrarile sale despre univers si gravitatie, este autorul cartilor "Scurta istorie a timpului", unul dintre cele mai mari succese ale literaturii stiintifice si "George descopera secretele Universului", arata NewsIn.

Bolnav de scleroza laterala amiotrofica, o boala degenerativa paralizanta cu care a fost diagnosticat cand avea 22 de ani, Hawking se deplaseaza intr-un scaun rulant si comunica prin intermediul unui sintetizator vocal. A inceput sa lucreze la universitatea Cambridge in 1962 si a fost numit in 1979 in postul de profesor "Lucasian" de matematica, dar trebuie acum sa renunte la post deoarece a ajuns la limita de varsta permisa, a explicat purtatorul de cuvant al universitatii. Retragerea a fost anuntata inca din octombrie 2008.

In realitate, aceasta parasire a postului nu va schimba viata lui Hawking, pentru ca va continua sa lucreze la universitate, a precizat purtatorul de cuvant, adaugand ca un succesor in aceasta functie va fi numit ulterior.

Postul exista din 1663 si are numele inspirat din numele de la Henry Lucas, un parlamentar care a lasat mostenire la decesul sau bani pentru crearea acestei catedre. Postul a fost ocupat de 17 persoane pana in prezent, printre care si Isaac Newton, in urma cu 300 de ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.