Raportul comandat de Uniunea Europeana privind cauzele conflictului ruso-georgian din august 2008 conchide ca bombardarea capitalei Osetiei de Sud, Thinvali, de catre armata georgiana a marcat inceputul conflictului cu Rusia, fara o incursiune prealabila a rusilor.
"Bombardamentul de la Thinvali facut de fortele armate georgiene in noaptea de 7 spre 8 august 2008 a marcat inceputul unui conflict armat de mare amploare in Georgia", subliniaza raportul difuzat pe site-ul comisiei insarcinate de UE sa faca lumina in acest dosar, conform AFP, citat de NewsIn.

Intr-un alt comunicat, presedintele comisiei de ancheta infiintata de Uniunea Europeana, diplomatului suedez Heidi Tagliavini, subliniaza clar: "Din punctul de vedere al comisiei, Georgia a declansat razboiul, atacand Thinvali cu artilerie grea".

Raportul respinge argumentul central avansat anul trecut de presedintele georgian Mihail Saakasvili pentru a-si justifica ofensiva, si anume ca ar fi raspuns unei incursiuni a trupelor ruse pe teritoriul provinciei rebele georgiene Osetia de Sud. "Comisia (de ancheta - n.red.) nu este in masura sa considere suficient de bine sustinuta afirmatia georgiana privind o ofensiva militara rusa de mare amploare in Osetia de Sud inainte de 8 august 2008", potrivit raportului.

"Niciuna dintre explicatiile oferite de autoritatile georgiene pentru a avansa o forma de justificare legala a atacului lor nu a fost validata", a explicat presedintele comisiei de ancheta.

Insa documentul subliniaza ca declansarea ostilitatilor este doar "punctul culminant al unei perioade lungi de intensificare a tensiunii, de provocari si de incidente" intre parti, acuzand astfel si Rusia.

Tagliavini a subliniat ca si "partea rusa merita sa fie criticata pentru un numar apreciabil de incalcari ale legilor internationale" inainte si in timpul conflictului. Ea a vorbit de "semne de intrebare serioase privind atitudinea fortelor armate ruse, care nu au vrut sau nu au putut sa puna capat atrocitatilor comise de grupuri inarmate sau de indivizi care se luptau de partea Osetiei de Sud".

Raportul, la intocmirea caruia au participat 19 experti, specialisti in drept international, drepturile omului si drept umanitar, precum si in dosare militare sau istoria Caucazului, a fost i prezentat in cursul zilei de miercuri partilor, adica UE, Georgia, Rusia, ONU si OSCE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.