Socialistii portughezi au castigat duminica alegerile legislative, deschizand calea spre realegerea premierului Jose Socrates, care a ramas insa fara majoritatea absoluta.
Din cei 230 alesi din Parlament, mai sunt de atribuit locuri pentru patru deputati din strainatate, care vor fi cunoscuti la 7 octombrie. Din cele 226 locuri, PS a obtinut 96, fata de 78 pentru Partidul social-democrat, PSD, principalul partid de opozitie de centru-dreapta.

Dreapta populista din Centrul democratic si social va avea 21 alesi, relateaza AFP, conform NewsIn.

Stanga antiliberala va avea 31 de alesi: extrema-stanga Blocl de stanga va avea 16 deputati, in fata Coalitiei democratice si unitare si Verzilor.
"Partidul Socialist a fost ales din nou pentru a guverna Portugalia. A fost ales clar", a declarat Socrates, in fata sustinatorilor. Vorbind despre "o victorie electorala extraordinara", obtinuta "in circumstante dificile", liderul socialist a spus ca este vorba despre "victoria unui program de reforme, de modernizare si justitie sociala".

In februarie 2005, PS a fost ales obtinand o majoritate absoluta, dar a fost sever infrant la alegerile europene din iunie, marcate de o progresie puternica a stangii antiliberale.

De atunci, Socrates si-a ancorat discursul la astanga, pentru a incerca sa recucereasca electoratul. Foarte contestat pentru ca a impus reforme structurale dureroase, premierul socialist si-a aparat politica de rigoare bugetara, care, in opinia sa, a permis Portugaliei sa reziste mai bine in fata crizei economice mondiale. Criticat pentru bilantul social, el a promis sa faca din locurile de munca prioritatea sa, in conditiile in care Portugalia tocmai a trecut bara de 500.000 de someri.

Intrebat duminica seara despre posibilitatea unei coalitii exclusa inainte de scrutin, Socrates a raspuns ca este prea devreme pentru a se pronunta.

Inaintea sa, Manuela Ferreira Leite, numita "Doamna de fier", a promis ca conduca o opozitie responsabila, invocand si ea "dificultatile cu care se confrunta tara".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.