Sectiile de votare s-au deschis in Germania pentru alegerile legislative, la care cancelarul conservator Angela Merkel este favorita pentru un nou mandat la conducerea celei mai mari economii din Europa, relateaza AFP.
Circa 62,2 milioane de alegatori sunt astepati la vot intre ora locala 8.00 (9.00 ora Romaniei) si ora locala 18.00 (19.00 ora Romaniei), pentru a desemna membrii Bundestagului, camera inferioara a Parlamentului, care la randul lor vor alege seful Guvernului, informeaza NewsIn.

Desi Angela Merkel va obtine, aproape cu certitudine, un nou mandat, nu este sigur ca ea va putea sa guverneze alaturi de partenerii sai preferati, liberalii (FDP). Este posibil sa fie nevoita sa continue coalitia de stanga-dreapta formata in 2005 cu social-democratii (SPD). [Angela Merkel, o 'SuperWoman' a Planetei; Angela Merkel, cea mai influenta femeie de pe planeta]

Potrivit celor mai recente sondaje, Uniunile Crestine (CDU-CSU) sunt creditate cu intre 46% si 48% din intentiile de vot. Politologii au apreciat ca, daca va obtine peste 47%, Merkel va putea sa guverneze cu FDP, insa daca va fi votata de mai putini alegatori, calculele vor fi stranse. [Germania: Merkel, mai departe de victorie decat se preconiza in sondaje; Angela Merkel, cu sanii la vedere intr-un afis de campanie]

De altfel majoritatea germanilor se asteapta la o prelungire a "marii coalitii" CDU-SPD.

Social-democratii sunt creditati cu 26%-27% din intentiile de vot, in urcare de la 20%-23%. O performanta buna din partea candidatului lor, Frank-Walter Steinmeier, ministru de externe, la un duel televizat cu Merkel, in 13 septembrie, a permis urcarea lor in sondaje.

Campania CDU nu a fost una agresiva, conservatorii mizand pe popularitatea record a cancelarului si evitand dezbaterile de fond.

Formarea unei coalitii CDU-FDP sau a uneia CDU-SPD sunt singurele scenarii realiste, desi, teoretic, sunt posibile si alte combinatii.

29 de partide sunt in cursa, dar numai cinci au sanse sa treaca pragul electoral de 5% din sufragii, pentru a intra in Bundestag. Pe langa CDU si SPD, Verzii sunt creditati cu 10%-11% din intentiile de vot, liberalii cu 11%-14%, iar stanga radicala Die Linke cu 10%-12%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.