Romania a fost aleasa ca vicepresedinte al conferintei pentru impulsionarea intrarii in vigoare a tratatului privind interzicerea totala a testelor nucleare (CTBT), din perioada 24-25 septembrie 2009 la sediul ONU.
Mandatul de vicepresedinte reprezinta o confirmare a angajamentului ferm al Romaniei de a contribui la eforturile comunitatii internationale pentru intarirea regimului de neproliferare nucleara prin crearea premiselor pentru ratificarea CTBT. Cele 9 state de care depinde intrarea in vigoare a acestui tratat sunt: China, Egipt, Indonezia, SUA, Iran, Israel, Coreea de Nord, India si Pakistan, arata un comunicat MAE.

"Recenta returnare a combustibilului nuclear uzat in Federatia Rusa, cu sprijinul SUA si sub auspiciile AIEA, operatiune desfasurata pentru prima data pe calea aerului, este o contributie semnificativa a Romaniei la securitatea nucleara in intreaga lume", a explicat ministrul de externe Cristian Diaconescu in cadrul conferintei.

Acesta a mai aratat ca Romania participa la Sistemul International de Monitorizare reglementat de CTBT cu o statie seismica localizata la Muntele Rosu, care transmite lunar buletine seismice Centrului International de Date din Viena, potrivit MAE.

Seful diplomatiei romane a subliniat ca este important ca toate cele noua state care nu au ratificat inca tratatul si de care depinde intrarea sa in vigoare sa depuna eforturi pentru semnarea si/sau ratificarea acestui document.

Acest demers ar fi cu atat mai relevant in contextul international actual marcat de testul nuclear efectuat de Coreea de Nord in luna mai 2009.

Romania face parte dintre cele 44 de state cu programe nucleare de a caror ratificare depinde intrarea in vigoare a tratatului CTBT. Din cele 44 de state, 35 au ratificat deja tratatul. CTBT a fost semnat pana acum de 181 de tari si ratificat de 150.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.