Premierul grec, Costas Caramanlis (foto stanga), se va deplasa, in curand, la Ankara, la invitatia omologului sau turc, Recep Tayyip Erdogan (foto dreapta), in prima vizita oficiala la acest nivel, dupa cea din 1959 a lui Constantin Caramanlis, unchiul actualului sef al executivului de la Atena. Evenimentul este cu atat mai important, cu cat marcheaza o noua etapa a dezvoltarii bunelor relatii dintre cele doua tari, de multa vreme inamice.

Anuntul vizitei a fost facut de catre serviciul de presa al guvernului elen, cu ocazia inaugurarii, la sfarsitul saptamanii trecute, a unui gazoduct la frontiera greco-turca. Erdogan si Caramanlis au lansat oficial, pe un pod care face legatura intre Grecia si Turcia, lucrarile de constructie la conducta, lunga de 300 kilometri, ce urmeaza sa transporte gaz din Caucaz catre Europa, strabatand teritoriul celor doua tari, un proiect cu semnificatii politice si economice majore. Cu acelasi prilej, premierul turc a subliniat ca "nu este posibil sa fie uitat sprijinul pe care prietenul Costas Caramanlins l-a adus proiectului de aderare a Turciei la Uniunea Europeana, in special in timpul summit-ului din 17 decembrie", cand liderii comunitari au decis deschiderea negocierilor cu Ankara.

Erdogan si Caramanlis intretin bune relatii personale, premierul elen fiind chiar unul dintre cei trei martori de la casatoria fiicei omologului sau turc, anul trecut. La randul sau, Erdogan a efectuat o vizita la Atena, in mai 2004, prima a unui premier turc in capitala elena, in decurs de 16 ani. Totusi, in pofida apropierii aparente, principalele puncte de divergenta dintre cele doua state, problemele teritoriale din Marea Egee si dosarul cipriot, raman inca nerezolvate.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.