Un chimist de la spitalul universitar din Marsilia a reusit sa demonstreze ca celebrul giulgiu din Torino, care se presupune ca are imprimata forma corpului lui Iisus, este un fals. Jacques di Constanzo a reusit, la cererea revistei franceze de popularizare a stiintei "Science et vie", o copie fidela a celebrului obiect religios intr-un laborator.

Panza pe care este imprimata forma unui barbat despre care se crede ca este chiar Iisus este un obiect religios, considerat sfant de unii si demascat ca fals realizat in Evul Mediu, de altii. Tesatura a aparut la jumatatea secolului al IV-lea, la colegiul Notre Dame din localitatea Lirey, Franta. Amintind de vestigiul pastrat la Catedrala Sf. Ioan din Torino, giulgiul a fost realizat intr-un laborator modern. Creatorul lui este dr. Jacques di Constanzo, iar sponsorul acestei intreprinderi este populara revista franceza de stiinta "Science et vie", care va publica in numarul viitor un dosar dedicat neobisnuitului experiment.

Redactia i-a solicitat doctorului di Constanzo conceperea unui giulgiu cu ajutorul unor metode pe care le-ar fi putut folosi falsificatorii in Evul Mediu. Omul de stiinta - medic si chimist - a utilizat o bucata uda de in. A infasurat cu ea o sculptura realizata special in acest scop, infatisand un barbat cu barba si cu parul lung. Materialul a luat forma sculpturii si in el s-a creat "negativul" ei. Dupa ce s-a uscat, materialul a fost inmuiat intr-o solutie colorata cu oxid de fier. Procedeul a facut ca imprimarea fetei sa se coloreze altfel decat restul materialului. Imaginea fetei este foarte apropiata de imaginea de pe giulgiul autentic din Torino.

Doctorul Jacques di Constanzo a verificat cat de rezistent este giulgiul pe care l-a conceput. S-a dovedit ca imprimarea chipului nu poate fi spalata si nu dispare sub influenta aburilor la temperatura de 250 grade Celsius. Colorantul nu poate fi indepartat nici macar cu acid.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.