Fostul presedinte american Bill Clinton si-a rezervat rolul de "salvator al planetei", la deschiderea celei de-a cincea editii a Initativei Mondiale Clinton (CGI), care se desfasoara la New York in paralel cu Adunarea Generala a Natiunilor Unite, relateaza AFP.
Pe muzica de film, fostul presedinte american a urcat scarile unei scene amenajate la Sheraton Hotel, unde are loc traditionala intalnire a politicienilor, sponsorilor si vedetelor din intreaga lume. Pe un ton relaxat, Bill Clinton a marturisit, glumind, ca s-a temut ca, dupa criza din 2008, "nimeni nu va mai veni la reuniunea" organizatiei care ii poarta numele, informeaza NewsIn.

Cu toate acestea, toata lumea a fost prezenta. Mai mult, chiar presedintele Barack Obama a rostit un discurs la deschiderea reuniunii, afirmand ca "Bill Clinton a contribuit la indreptarea societatii si a salvat viata a milioane de oameni". [The Clinton Tapes: Eltin ar fi iesit beat in chiloti in fata Casei Albe] In sala Sheraton Hotel s-au aflat, de asemenea, aproximativ 50 de fosti sau actuali sefi de stat, alaturi de directori ai unor companii precum Coca-Cola, Nissan, Exxon Mobil sau Goldman Sachs, in timp ce vedete de la Hoolywood, printre care Matt Damon sau Demi Moore, au dat reuniunii un farmec care nu se regaseste la Adunarea Generala a ONU.

Mai mult, Initativa Mondiala Clinton se declara mult mai eficienta si mai rapida ca Natiunile Unite si inista pe transformarea intentiilor in fapte. Printre altele, organizatia lui Clinton s-a angajat sa reduca emisiile de dioxid de carboncu pana la 60 de milioane de tone, sa trateze 34 de milioane de bolnavi de maladii tropicale, sa asigure o mai mai buna educatie pentru 10 milioane de copii si sa asigure apa pentru trei milioane de persoane din Asia.

Reuniunea anuala a CGI, care se desfasoara timp de patru zile, vizeaza extinderea legaturilor, a parteneriatelor si strangerea de fonduri, dar ii ofera, de asemenea, o platforma extraordinara lui Bill Clinton, la opt ani de la incheierea mandatului sau la Casa Alba.

Desi sotia sa Hillary este secretar de stat in administratia Obama, cel de-al 42-lea presedinte al SUA continua sa fie cel celebru in familie, pozitie intarita de succesul misiunii sale din august, cand a reusit sa le aduca acasa pe cele doua jurnaliste americane retinute in Coreea de Nord. De altfel, si presedintele Barack Obama a subliniat ca, desi "ar fi putut sa se bucure de o viata linistita, sa fie mai mult prezent pe terenul de golf, Bill Clinton a ales un alt drum". "Aceasta initiativa globala arata ceea ce poate face fiecare dintre noi", a spus presedintele Obama.

In timpul campaniei electorale de anul trecut, Bill Clinton nu era insa la fel de placut cand sotia sa lupta impotriva lui Obama, care a obtinut investitura democrata pentru prezidentialele din noiembrie. Cu toate acestea, la reuniunea de marti Obama nu a ezitat sa-si elogieze fostul rival, mentionand talentul de persoana fermecatoare, care l-a convins sa se inscrie in cursa. "Cred ca fiecare dintre voi stiti ce se intampla atunci cand Bill Clinton iti cere sa te implici", a spus el. "Te priveste in ochi, te intelege si te faci sa te simti ca si cum ai fi singura persoana din incapere. Ce as fi putut sa fac? Nu am putut rezista, asa cum nu poate nimeni, farmecului sau", a adaugat presedintele Obama.

La randul sau, Bill Clinton a marturisit ca are un singur regret: ca nu petrece mai mult timp alaturi de "persoana preferata din administratia Obama", aluzie la sotia sa, Hillary. Bill Clinton va avea insa ocazia sa isi vada sotia vineri seara la CGI, unde secretarul de stat american va pronunta discursul de inchidere a reuniunii organizatiei conduse de fostul presedinte al SUA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.