Ministerul de Externe urmareste solutionarea a 41 de cazuri de romani ucisi intr-o tara cu o comunitate mare de romani, a spus Cristian Diaconescu, referindu-se probabil la Italia sau Spania, si atragand atentia ca o rezolvare este esentiala pentru a se de un semnal si pentru a exista un precendent.
"Urmarim acum solutionarea a 41 e cazuri in care romani au fost ucisi intr-unul dintre statele - nu vreau sa-l numesc, spun numai ca acolo se afla o comunitate mare de romani", a spus ministrul de externe la Realitatea TV. De altfel, Diaconescu a reamintit, ulterior, ca in zona Spaniei si Italiei exista 3 milioane de cetateni romani, numai in Roma traind aproximativ 320.000 de romani.

"Nu vorbesc de accidente de munca, nu vorbesc de cazuri accidentale, vorbesc de omoruri. Sunt persoane care au fost ucise si cazuri fata de care trebuie sa avem toata atentia. Urmarim modul in care autoritatile rezolva aceste cazuri, urmarim sa se plateasca despagubiri si sa avem o atitudine coerenta si care sa reprezinte un precedent si un semnal", a atentionat seful diplomatiei romane, conform NewsIn.

Diaconescu a evidentiat si aspectul cel mai ingrijorator din punctul de vedere al MAE. "Cel mai serios ne preocupa extinderea de la cazuri individuale la comunitate, acest gen de reactie - sa ucizi pe cineva pe strada numai pentru ca il auzi vorbind romaneste - aici este o problema de microb... Trebuie prevenita extinderea unei atitudini negative la adresa unei comunitati", a atras atentia ministrul.

In acest context, ministrul a vorbit si despre deficitul de imagine al Romaniei. "Problemele de imagine nu mai sunt o chestiune numai decorativa, sunt o chestiune de securitate pentru noi si pentru romanii care se afla in afara granitelor", a atras atentia acesta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.