Spectacolul de balet "La Belle" va fi prezentat la Teatrul National din Bucuresti, sambata si duminica, in cadrul Festivalului International "George Enescu".
Jean Christophe Maillot, coregraful care a creat spectacolul de balet "La Belle" cu trupa din Monte Carlo, spune ca ii place dansul, la fel cum ii plac femeile, indiferent daca sunt blonde sau brunete, pentru ca fiecare dans, ca fiecare femeie, are povestea lui.

"Mie imi plac femeile, nu zic blonde, brune sau roscate. Imi place la fel dansul, nu dansul german sau spaniol. Chiar si dansul intr-o discoteca, daca e vorba de un corp care se misca si spune o poveste", spune Jean Christophe Maillot.

Trupa de balet cuprinde 50 de dansatori cu varste cuprinse intre 18 si 42 de ani, de 23 de nationalitati diferite, "din pacate nu romani", a punctat coregraful. "Imi place sa vorbesc despre aceasta identitate de familie. Cand ne vede, publicul nu vede o competitie, ci un fel de familie pe scena. Este un eveniment pentru mine, ori de cate ori venim intr-o tara noua. Publicul roman este pasionat de dans, suntem curiosi sa vedem cum va aprecia acest spectacol", a marturist acesta, potrivit NewsIn.

"Nu inteleg de ce dansul clasic este opus celui modern. Nu putem fi vii, daca nu ne pastram ochii si bratele deschise. La Belle se poate vedea si daca suntem amatori de dans clasic si daca suntem amatori de dans contemporan", a adaugat Maillot, pentru care fiecare forma pe care o imbraca dansul este arta.

Intrebat care e muzica pe care prefera sa compuna lucrarile coregrafice, Maillot a spus ca este deschis oricaror formule muzicale, dar ca ii place Ceaikovski. "Am lucrat pe muzica de Monteverdi, un compozitor baroc, dar si pe cea a lui Ravel. Muzica pentru mine este fundamentala, are un efect spectaculos si impune o emotie careia nu-i poti scapa. As putea coregrafia toate muzicile din lume, de la cele kitsch la cele complexe, de la cele tonale la cele atonale. Nu am nicio limita si incerc sa ofer vizual ceea ce muzica ofera din punct de vedere emotional, adica sa asculti dansul si sa vezi muzica", a mai spus coregraful.

In ceea ce priveste publicul, trupa de balet din Monte Carlo nu se adreseaza unui public specializat, ci vorbeste tuturor celor care gasesc placerea in dans. Mai mult, crede coregraful, "bagajul intelectual este un balast inutil in receptie, o bariera la reactia spontana la spectacol. Imi doresc ca spectatorul sa se lase liber, sa se lase sa traiasca cu libertatea emotiilor, daca e posibil".

Spectacolul "La Belle" ("Frumoasa din padurea adormita") a fost lansat la Monte Carlo in 2001 si a obtinut premiul Mijinsky pentru cea mai buna productie coregrafica a acelui an in cadrul celei de-a doua editii a fest Monaco Dance Forum. Jean Christophe Maillot, director coregraf al Le Ballets de Monte-Carlo in ultimii 16 ani, s-a alaturat companiei, initial in calitate de consultant artistic in 1992.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.