Statele Unite vor sa introduca o taxa de 10 dolari turistilor aflati in programul Visa Waiver, o masura pe care Uniunea Europeana o considera o posibila reintroducere mascata a vizelor.
Senatul american a adopat miercuri un proiect de lege care prevede achitarea unei taxe de 10 dolari de catre turistii straini din tarile care se afla in programul de eliminare a vizelor pentru Statele Unite (Visa Waiver), relateaza AFP, conform NewsIn.

Comisia va verifica daca aceasta taxa "ar putea reprezenta sau nu echivalentul unei vize", a afirmat un purtator de cuvant al executivului european. Introducerea acestei taxe "ar putea reprezenta un pas inapoi in eforturile depuse de UE pentru imbunatatirea mobilitatii transatlantice", a apreciat Michele Cercone, purtator de cuvant al Comisiei.

Uniunea Europeana a inceput de mai multe luni negocieri cu Statele Unite in privinta eliminarii vizelor pentru statele membre ale blocului european. Cei 27 spera ca discutiile vor avea drept rezultat eliminarea vizelor de intrare in SUA pentru toate tarile membre UE, inclusiv Romania.

In august 2007, Statele Unite si-au inasprit politica de vize, in baza legislatiei privind lupta impotriva terorismului. In context, Washingtonul a fixat noi conditii pentru statele care doreau sa intre in programul Visa Waiver. La scurta vreme dupa inasprirea politicii de vize, SUA au propus o serie de acorduri bilaterale cu tarile europene care au in continuare nevoie de vize pentru intrarea pe teritoriul american.

Majoritatea cetatenilor din UE nu au nevoie de viza pentru Statele Unite, dar exceptia fac unele tari din fostul bloc comunist si Grecia.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.