La opt ani de la atentatele din 11 septembrie, al-Qaida ramane un inamic tenace, capabil sa loveasca, asigura oficialii americani, care au probleme insa in a convinge populatia, satula de cele doua razboaie, relateaza AFP.
Reteaua extremista este in continuare capabila sa atace in SUA si "este foarte concentrata pe aceasta chestiune", a declarat seful Statului major american Michael Mullen.

In pofida schimbarii administratiei americane, cruciada lansata de George W. Bush ramine deci pe ordinea de zi: succesorul sau Barack Obama asigura ca razboiul din Afganistan are ca scop "dezorganizarea, anihilarea si infringerea al-Qaida", refugiata in Pakistan. Vanatoarea ce ii vizeaza pe autorii atentatelor soldate cu aproape 3.000 de morti a contribuit net la declinul retelei teroriste. Ea l-a privat pe ben Laden de refugiu in Afganistan, iar din iulie 2008 11 lideri al-Qaida au fost neutralizati, printre care Abou Khabab al-Masri, expert in arme chimice si biologice, si Baitullah Mehsud, lider al talibanilor pakistanezi.

De la atentatele din Londra in iulie 2005, grupul terorist nu a mai comis atacuri in Occident.

Insa expertii au indoieli. "La 21 de ani de la infiintare, al-Qaida este in defensiva. S-a putut relansa gratie invaziei americane din Irak, dar aripa sa locala a pierdut incepind din 2006-2007", spune Jean-Pierre Filiu, profesor la Institutul de stiinte politice de la Paris.

"Al-Qaida este sub o mare presiune acum, dar ea constituie inca o amenintare serioasa pentru SUA si aliatii nostri", a declarat un oficial american.

Reteaua si-a refacut un fief in zonele tribale pakistaneze, unde se crede ca s-au refugiat ben Laden si Ayman al-Zawahiri, adjunctul sau. SUA sunt ingrijorate si de transformarea al-Qaida intr-o retea de francize teroriste in Asia, Orientul Mijlociu si Africa, mai ales in state instabile ca Somalia sau Yemen.

Totusi, amenintarea pare sa nu mai convinga populatia americana, satula de doua razboaie care s-au soldat deja cu moartea a peste 5.000 de militari americani. Aproape sase americani din zece se opun conflictului din Afganistan.

"Multi sunt satui de aceasta lupta impotriva terorismului, mai ales in vremuri de criza economica. Nu au mai fost comise atentate in SUA si spun ca totul a fost exagerat", explica un expert de la Universitatea Georgetown. "Insa, dupa parerea mea, cu siguranta vom vedea in curand un atentat major impotriva SUA, daca ne retragem din Afganistan. In cazul Vietnamului era clar ca Vietcong nu va veni dupa noi in caz de retragere, dar acum este diferit. Ei ne-ar vana", subliniaza expertul.

Victimele 9/11 vor fii commemorate la New York

New York va omagia vineri victimele atentatelor din 11 septembrie 2001 prin acelasi ritual de comemorare ce are loc in fiecare an la Ground Zero, unde reconstructia este insa in continuare blocata, relateaza AFP.

La opt ani de la atacurile impotriva World Trade Center, numele celor 2.752 morti vor fi citite in cursul unei ceremonii, in locul in care se ridicau turnurile gemene cu 107 etaje, transmite NewsIn.

Inca o data vor fi pastrate minute de reculegere, mai intai la ora la care primul avion a lovit primul turn, apoi cand al doilea a lovit al doilea turn si, in cele din urma, la ora la care turnurile au inceput sa se prabuseasca.

Anul acesta, numele victimelor vor fi citite de rude si voluntari. La caderea intunericului vor fi aprinse 88 de lampi in amintirea operatiunilor de salvare.

Insa exista problema reconstructuiei interminabile a turnurilor, mai ales in conditiile in care criza economica nu permite accelerarea ritmului. "In fiecare an devine tot mai evident ca locuitorii orasului sunt tot mai exasperati de esecul autoritatilor de a reconstrui Ground Zero", a declarat Barry LePater, avocat specializat in constructii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.