Premierul moldovean Zinaida Greceanii a anuntat miercuri ca demisioneaza din functie incepand din 11 septembrie. Exemplul ei va fi urmat si de alti ministrii.
Anterior, viceministrul economiei, deputatul comunist Iurie Muntean a demisionat din Guvern. "Azi (miercuri - n.red.) e o zi simbolica pentru mine si pentru Guvern, de fapt, plecam. Cel putin azi eu scriu cerere de demisie. Eu as vrea sa urez urmatorului Guvern sa mentina acest ritm, sa mentina Moldova in topul celor 10 state reformatoare din lume pentru ca raportul pe care il examinam acum este o sursa foarte buna de informatie pentru investitorii straini", a declarat Muntean cu ocazia prezentarii raportului "Mediul de afaceri 2010" al Bancii Mondiale, relateaza Jurnal de Chisinau.

Acelasi lucru urmeaza sa-l faca si alti membri ai Guvernului, pentru ca deputatii din noul Parlament au la dispozitie 30 de zile pentru a alege intre functia de deputat si o alta functie remunerata. Termenul expira la 14 septembrie.

Filat califica demisia lui Greceanii drept lipsa de respect fata de lege si cetateni

Candidatul anuntat al AIE pentru functia de premier, Vlad Filat, a calificat demisia premierului Zinaida Greceanii si a altor cinci ministri si trei functionari la nivel de ministri adjuncti care sunt deputati pe listele Partidului Comunistilor, drept lipsa de respect fata de lege si cetateni.
Filat a subliniat ca gestul Zinaidei Greceanii de a-si prezenta demisia inainte de investirea noului executiv este un gest de iresponsabilitate atat din partea ei, cat si a Partidului Comunistilor, relateaza corespondentul NewsIn.

"Calitatea de prim-ministru sau de ministru este in primul rand o responsabilitate si o obligatiune. Din punctul meu de vedere, doamna Greceanii, in calitate de prim-ministru aflat in exercitiu urma sa-si exercite atributiile pana la investirea noului guvern. Decizia respectiva este un act de iresponsabilitate si lipsa de respect fata de cetatenii Republicii Moldova. Insa vreau sa va asigur ca, chiar daca a facut acest gest, responsabilitatea oricum ii va apartine, atat Zinaidei Greceanii, cat si celorlalti ministri si functionari care au procedat la fel. Acestia se deroga de la responsabilitatile legale pe care le au si probabil doresc, impreuna cu Partidul Comunistilor, ca pana la investirea noului guvern sa fie cat mai mare haosul in toate domeniile din Republica Moldova", a declarat presedintele PLDM si candidatul pentru functia de prim-ministru a AIE, Vlad Filat.

Demisiile celor opt oficiali intervin in conditiile in care deputatii din noul Parlament au la dispozitie 30 de zile pentru a alege intre functia de deputat si o alta functie remunerata.

Dupa decizia de marti a Curtii Constitutionale, care a lasat in vigoare alegerea liberalului Mihai Ghimpu in calitate de presedinte al Parlamentului, Alianta pentru Integrare Europeana (AIE) cu 53 de deputati a primit unda verde pentru a prelua puterea si a desemna propriul Guvern. Astfel, comunistilor, cu 48 de mandate, ar urma sa le revina rolul de opozitie. In aceste conditii, demisionarii din cabinetul Greceanii au optat pentru mandatul de deputat.

Greceanii a anuntat ca dupa data de 11 septembrie presedintele in exercitiu Vladimir Voronin va desemna un alt premier interimar, fara sa precizeze cine va fi numit in aceasta functie.

Termenul la care deputatii alesi in Parlament care detin si alte functii trebuie sa opteze pentru una din pozitii expira la 14 septembrie. La aceasta data si presedintele in exercitiu Vladimir Voronin va trebui sa faca alegerea, comunistii anuntand deja ca acesta va opta pentru functia de deputat. Astfel, Greceanii si-a prezentat demisia cu trei zile inaite de termenul limita, pentru a lasa timp lui Voronin sa numeasca un nou premier interimar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.