Cel putin 30 de persoane si-au pierdut viata marti si miercuri in inundatiile provocate de ploile torentiale de la Istanbul si din nord-vestul Turciei.
Guvernatorul orasului Istanbul, Muammer Güler, a anuntat cel putin 20 de morti in metropola turca, iar bilantul oficial este de 30 de morti in Istanbul si nord-vestul tarii, relateaza AFP, citata de NewsIn.

Güler a precizat ca sase cadavre au fost descoperite pe marginea autostrazii care duce spre Aeroportul international Atatürk, printre camioanele si masinile rasturnate de ape.

Apele, care au acoperit autostrada pe o distanta de aproape un kilometru, au acoperit si camioanele stationate intr-o parcare din cartierul Basaksehir, luandu-i prin surprindere pe soferii care se aflau in cabine, a constatat un fotograf AFP, care a asistat la scoaterea a doua cadavre din masini.

In acelasi timp, cadavrul unui agent de securitate si cel al unui cioban care locuia in zona au fost gasite de fortele de interventie care continuau operatiunile de salvare la fata locului, a anuntat agentia de presa Anatolia.

Pe de alta parte, alte sapte cadavre au fost descoperite in cartierul invecinat Halkali, unde un autobuz care transporta muncitori a fost surprins de inundatii. "Masina a fost luata de ape si, din pacate, sapte pasageri si-au pierdut viata", a declarat la postul de televiziune CNN-Türk guvernatorul Güler, precizand ca alte trei persoane, care se aflau pe scaunele din fata ale masinii, au reusit sa scape.

Guvernatorul metropolei cu 12,5 milioane de locuitori a precizat ca alte doua cadavre au fost gasite intr-o fabrica de textile din Halkali.

Sase elicoptere ale armatei participa la operatiunile de evacuare a persoanelor blocate in urma inundatiilor, a precizat Güler, care a adaugat ca toate persoanele care s-au urcat pe masini au fost salvate.

La randul sau, presedintele Abdullah Gül a afirmat ca acestea sunt cele mai grave inundatii care au avut loc in Istanbul si a dat asigurari ca toate institutiile statului sunt mobilizate pentru operatiunile de salvare.

In numeroase cartiere, inundatiile au fost urmate de jafuri. Pagubele provocate de inundatii sunt evaluate intre 70 si 80 de milioane de dolari, a afirmat vicepresedintele societatii de asigurari Axa Sigorta, Ali Erlat.

Aproximativ 900 de pompieri si membri ai echipelor de aparare civila, aflati la bordul a 220 de masini si 30 de barci pneumatice, au fost mobilizati pentru a veni in ajutorul persoanelor afectate de inundatii, a afirmat primaria din Istanbul, care a precizat ca peste 1.000 de persoane au fost salvate de la inceputul dezastrului.

Marti, trei persoane au murit la periferia Istanbulului si alte sapte in provincia invecinata Tekirdag, in urma inundatiilor, in timp ce o furtuna produsa in Marea Neagra a provocat naufragiul unui cargou cambodgian.

Ploile torentiale urmeaza sa se deplaseze spre estul tarii si sa scada progresiv in intensitate, dar intemperii puternice sunt asteptate din nou vineri si sambata la Istanbul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.