Fortele speciale ale NATO au efectuat o operatiune spectaculoasa pentru eliberarea jurnalistului irlandez Stephen Farrell de la New York Times, rapit sambata in Afganistan, relateaza AFP.
Din nefericire, un militar britanic a fost ucis in cursul operatiunii de eliberare a jurnalistului a anuntat Ministerul britanic al Apararii. Ministerul a facut acest anunt fara sa dea alte detalii, noteaza NewsIn. Stephen Farrell si jurnalistul afgan Sultan Munadi au fost rapiti de catre talibani, in provincia Kunduz, din nord, unde cautau informatii despre raidul lansat vineri de fortele NATO. Zeci de persoane, printre care si un numar neprecizat de civili, au fost ucise in acest bombardament, ceea ce a provocat indignare in capitalele occidentale.

Presa internationala relateaza operatiunea de salvare a jurnalistului american. Aflam ca viata jurnalistului afgan nu a mai putut fi salvata. "Soldati din Forta Internationala de securitate (ISAF) au patruns in cursul noptii in mai multe case din Kunduz si l-au eliberat pe Stephen Farrell", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al ISAF.


Operatiune spectaculoasa de salvare


"Ne aflam cu totii intr-o camera, iar talibanii au fugit inca de la inceputul raidului", a povestit jurnalistul pe site-ul NYT. El a fugit apoi afara cu Sultan Munadi, sub o ploaie de gloante. Munadi a tipat ca este jurnalist, dar a fost atins de gloante, mai spune Farrell, care adauga ca "s-a aruncat intr-o groapa" si nu stie din ce parte veneau gloantele care l-au ucis pe colegul sau.

Dupa un minut sau doua, Farrell spune ca a auzit "voci ale soldatilor britanci" si a strigat "Ostatic britanic!", pentru a se face auzit. Cotidianul american mentioneaza ca "noua rapire nu a fost facuta publica de NYT si de presa din SUA pentru a asigura securitatea jurnalistului american si a colegului sau afgan".

Initial, guvernatorul provinciei Kunduz, Mohammad Omar, a dat asigurari ca a fost vorba de "un comando al fortelor speciale americane". In relatarea pentru New York Times, Farrell spune insa ca vocile celor care l-au eliberat erau ale "britanicilor".

Guvernatorul Mohammad Omar a precizat, de asemenea, ca jurnalistul afgan a fost ucis "de talibani". Stephen Farrell sustine insa ca acesta a cazut sub o rafala intr-un schimb de focuri si nu a precizat din ce parte proveneau tirurile ucigase. Sultan Munadi avea 34 de ani si era tatal a doi copii.

Stephen Farrell este cel de-al doilea jurnalist de la New York Times rapit in Afganistan in mai putin de un an. Cel mai recent caz este acela al lui David Rohde, care a fost rapit in noiembrie 2008 in apropiere de Kabul impreuna cu un jurnalist afgan si soferul care ii insotea si a reusit, potrivit cotidianului american, sa scape din mainile rapitorilor de-abia in iunie 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.