Declaratiile jignitoare la adresa romanilor facute de unul dintre fruntasii CDU, Jurgen Ruttgers, transforma lucratorii romani si competenta acestora in munitie politica in campania electorala din Germania.
Subiectul declaratiilor antiromanesti ale premierului landului Nordrhein-Westfallen (NRW), Jürgen Rüttgers (CDU), inflameaza din ce in ce mai mult scena politica din Germania, iar liderii politici ai partidelor principale nu inceteaza sa isi exprime parerea pe acest subiect si sa se foloseasca de aceasta ocazie pentru a-l ataca pe fruntasul CDU. Si presa din Germania a alocat spatii generoase acestui subiect, atragand atentia ca astfel de declaratii xenofobe sunt inacceptabile, relateaza NewsIn.

Dupa publicarea celui de al doilea material video in care Rüttgers vorbeste despre romani in termeni jignitori, spunand ca lucratorii de la fabrica Nokia de la Jucu sunt lenesi si incompetenti, partidul Verzilor cere ca aceste declaratii sa aiba consecinte. Ceea ce face liderul CDU ar fi, in opinia Verzilor, "rasism curat" si acesta ar trebui sa demisioneze din functia de premier al NRW.

De altfel, Spiegel se intreaba daca "declaratiile grosolane" ale lui Jürgen Rüttgers nu se vor transforma in reale probleme pentru partidul sau, nu numai pentru politician.

Renate Künast, reprezentanta a Verzilor, spune ca Rüttgers este recidivist intr-ale rasismului si ca scuzele sale nu sunt credibile. "Ii cer cancelarului Merkel sa ia de indata masuri", spune aceasta, atragand atentia ca Rüttgers nu mai are integritate pentru a fi reprezentant al CDU.

Si ministrul de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, candidatul SPD pentru postul de cancelar, a criticat dur declaratiile xenofobe la adresa romanilor facute de fruntasul partidului lui Angela Merkel, Jürgen Rüttgers (CDU), spunand ca acestea aduc grave prejudicii politicii externe germane.

Steinmeier a declarat sambata, in timpul unui miting electoral la Duisburg, ca Rüttgers "a adus prejudicii atat de mari, incat politicii externe ii va fi foarte greu sa remedieze pagubele facute", potrivit Tagesspiegel.

Oficialii CDU i-au luat apararea lui Jürgen Rüttgers, explicand ca acesta incerca sa ridice moralul muncitorilor din Nordrhein-Westfalen, intrucat exista informatii ca mutarea fabricii nu ar fi rentabila. "Ce este gresit la faptul ca Jürgen Rüttgers apare cu acest subiect in fata lucratorilor din acel land?", a declarat Hendrik Wüst, secretarul general al partidului.

Scandalul declaratiilor controversate la adresa romanilor a fost starnit vineri, dupa a fost facut public un filmulet pe YouTube in care politicianul este surprins, in cadrul unui miting electoral de la Duisburg, ca foloseste cuvinte jignitoare la adresa romanilor. "Spre deosebire de muncitorii care lucreaza aici, romanii nu vin la munca la ora 7.00 si nici nu raman pana cand li se termina tura. Ei vin si pleaca cand vor si nici nu stiu ce au de facut", a declarat acesta, referindu-se la mutarea fabricii Nokia de la Bochum la Jucu, in apropiere Cluj.

Politicianul CDU a vorbit si despre potentialii investitori chinezi: "Mai dam si peste nu stiu ce chinezi prin Primarie, dar daca acestia nu vor sa investeasca in Duisburg, atunci ii vom sufoca pana cand vor gasi ca Duisburg este un oras frumos".

Presa germana a scris duminica, de altfel, ca declaratiile la adresa romanilor nu au fost facute numai in timpul discursului de la Duisburg. SPD a publicat duminica un al doilea material video cu Rüttgers, care intr-un miting electoral din orasul Muenster, foloseste aproape aceleasi citate cand se refera la romani. De asemenea, exista informatii ca aceleasi declaratii ar fi fost facute si in timpul unei reuniuni la Bonn, la care a participat si cancelarul Angela Merkel.

Michael Groschek, secretar general al filialei din landul NRW al SPD, spune ca aceste filmulete arata ca declaratiile politicianului CDU nu sunt o coincidenta, ci ca fac parte dintr-o "strategie bine calculata de campanie".

Rüttgers si-a cerut scuze inca de vineri seara pentru declaratiile sale controversate la adresa romanilor, motivand ca intentia sa a fost sa-i apere pe lucratorii germani din regiune, nu sa jigneasca pe cineva.

"Am vrut sa-i apar pe lucratorii germani din regiunea Nordrhein-Westfallen, ale caror performante sunt recunoscute la nivel mondial si care, din cauza unor decizii gresite, si-au pierdut locurile de munca. Nu am vrut sa jignesc pe nimeni. Dar daca s-a intamplat acest lucru, atunci imi pare rau", a declarat el.

Asociatia romano-germana WAZ, cu sediul la Berlin, a reclamat inca de vineri ca Rüttgers ar fi criticat lucratorii romani la mai multe evenimente publice. WAZ i-a reprosat politicianului ca "se ia de un popor intr-un mod grosolan". Gerhard Köpernik, presedintele WAZ, a spus ca este problematic ca un politican al CDU se foloseste in mod populist de unele prejudecati.

"De la un premier de land ma astept la solidaritate europeana", a spus Köpernik, care a atras atentia ca ceea ce spune politicianul nici macar nu este adevarat. "Daca muncitorii romani ar fi asa de incompetenti, economia Romaniei nu ar fi crescut din 2006 cu aproximativ 7% anual", a argumentat el.

Biroul de presa al Ambasadei Germaniei la Bucuresti a comunicat ca declaratiile premierului landului Renania de Nord-Westfalia, nu reprezinta pozitia Guvernului federal german. Ambasada Germaniei nu a dorit sa faca alte comentarii pe acest subiect.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.