Instabilitatea din statele post-sovietice din Europa de Est este provocata de "politica mioapa a UE", a declarat directorul adjunct de la Institutul statelor CSI din Rusia, Vladimir Jarihin.
"In R. Moldova, inca o tara situata intre UE si Rusia, a inceput ceea ce, in functie de temperament, unii numesc instabilitate politica, iar altii, direct si deschis, dezordine", a spus directorul adjunct al Institutului statelor CSI, Vladimir Jarihin intr-un interviu pentru portalul rusesc KM.ru.

"Trebuie spus ca in R. Moldova, pentru o clipa, actiunile elitelor s-au destins, asa cum in natura aceasta se intampla in timpul unui cutremur foarte puternic, dupa care vine o perioada de liniste. S-a destins R. Moldova atunci, in particular, prin separarea Transnistriei, care s-a separat nu din motive religioase sau in baza unor principii etnice si nici de limba", spune Jarihin. Expertul rus explica faptul ca Transnistria s-a separat pentru ca in acea perioada trebuia sa aleaga de ce parte se va afla, potrivit NewsIn.

"Transnistria a decis atunci sa aleaga partea noastra (a Rusiei n.r.). R. Moldova din acea perioada, care tindea unirea cu Romania, a ramas de alta parte. Insa au trecut ani si incordarea interna in insasi R. Moldova, fara Transnistria, a atins astfel de proportii incat acolo a inceput un proces politic necontrolat, ca in Ucraina. Aceeasi lideri ai opozitiei moldovenesti declara ca, in cazul in care comunistii se considera intr-adevar o putere civilizata, ar trebui sa se inteleaga cu ei, asa cum se intampla de obicei in Europa. Insa, de fapt, ei insasi au refuzat sa se inteleaga cu aceeasi comunisti si, din aceasta cauza, acum doua luni au avut loc alegeri repetate", considera expertul rus de la Institutul statelor CSI.

"In aceasta situatie nu as declara ca totul s-a intamplat pentru ca elitele imature nu au ajuns la o intelegere in ceea ce priveste suma de bani. Cauza este alta. De ce, de exemplu, in Europa aceeasi social-democrati au reusit sa se inteleaga cu crestin-democratii in Germania? Pentru ca nu le-a fost atat de greu sa ajunga la un compromis, in fata lor nu a stat o alegere geopolitica. In fata lor statea problema, care a stat practic in fata tuturor partidelor politice europene cu orientare de dreapta sau de stanga si anume ce procent trebuie platit din impozit. S-au grabit, au ales o suma medie, aici s-au incheiat contradictiile lor", explica expertul rus.

Acest lucru se intampla, adauga directorul adjunct al Institutului statelor CSI, pentru ca UE a ales modelul imperialist de extindere. Trebuie vazuta problema principala si anume ca "instabilitatea, in statele post-sovietice din Europa de Est, in primul rand, este declansata de politica mioapa a UE, care acum incepe sa-si atraga o nemultumire fatisa din partea unor state puternice si dezvoltate din Europa occidentala, precum Germania, Franta si Italia", considera Jarihin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.