Un fost militar american, in varsta de 24 de ani, a fost condamnat vineri la inchisoare pe viata pentru uciderea unei familii irakiene, caz care a provocat indignare in 2006 in lumea araba, relateaza AFP.
Judecatorul federal din Kentucky Thomas Russell l-a condamnat pe Steven D. Green la cinci pedepse cu inchisoarea pe viata, fara posibilitate de eliberare conditionata. El a vorbit despre un act "inimaginabil, nejustificat si care nu poate fi scuzat".

Barbatul isi va petrecte tot restul vietii in inchisoare pentru ca a condus un masacru la sud de Bagdad, in martie 2006. In timp ce alti trei soldati americani violau o adolescenta de 14 ani, Green i-a dus pe parintii acesteia si pe sora ei de 6 ani intr-o camera alaturata unde i-a ucis. Apoi a violat-o pe adolescenta si a ucis-o, scrie NewsIn.

Soldatii, care se deghizasera pentru a se apropia fara probleme de casa tinerei, pe care o remarcasera inainte, au dat apoi foc casei si cadavrelor.

Green, care a fost judecat de un tribunal civil dupa ce a fost exclus din armata pentru "tulburari de personalitate" inainte de aflarea acestui caz socant, a luat cuvantul vineri. El a recunoscut acte "cu adevarat distructive", dar a spus;: "Puteti decide ca sunt un psihiopat sau un delincvent sexual, dar, daca nu as fi mers in Irak, nu as fi fost acum prins in astfel de lucruri". "Nu stiti tot ce s-a intamplat, nu erati acolo", a adaugat el.

Juratii l-au declarat vinovat in mai pentru 17 capete de acuzare, printre care viol, crima si obstructionarea justitiei.

Localnicii din Mahmudiyah, unde s-a produs tragedia, au cerut atunci pedeapsa cu moartea impotriva lui Green, insa, dupa verdict, juratii nu au reusit sa-l condamne in unanimitate la moarte.

In cursul audierilor, procuroarea Marisa Ford a explicat ca acest context al razboiului din Irak nu poate servi dept scuza pentru un astfel de masacru. "Green a actionat in cunostinta de cauza. A fost o crima premeditata, executata cu sange rece. Totul a fost planificat", a subliniat ea.

Avocatul lui Green, Scott Wendelsdorf, a invocat trauma razboiului. Declarat victima a stresului posttraumatic cu trei luni inainte de crime, Green ii spusese de mai multe ori unui ofiter ca vrea sa-i ucida pe toti irakienii.

Alti trei soldati au fost deja condamnati la inchisoare pe viata de catre o Curte martiala, iar un al patrulea, care a stat de paza in timpul comiterii crimelor, a primit doi ani si trei luni de inchisoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.