Liderii celor patru formatiuni liberal-democrate de la Chisinau care formeaza Alianta pentru Integrare Europeana (AIE) au anuntat vineri ca pledeaza pentru un dialog deschis, in prezenta presei, cu Partidul Comunistilor (PCRM).
La incheierea unei reuniuni a AIE, Mihai Ghimpu, presedintele Partidului Liberal, a declarat ca se are in vedere o intalnire intre PCRM si coalitia liberal-democrata sau delegarea unei singure persoane din partea Aliantei la negocierile cu comunistii. La randul sau, Serafim Urechean, presedintele Aliantei Moldova Noastra, a afirmat ca AIE este "gata de un dialog cu PCRM in prezenta presei", relateaza portalul Unimedia, citat de NewsIn.

In acelasi timp, Marian Lupu, presedinte Partidului Democrat, a adaugat ca "a fost adresata o invitatie in scris".

"De ce mai este nevoie? De rugaminti? Unii ar dori sa discute in culise. Sansele de organizare a alegerilor anticipate sunt de 50 la 50", a precizat Lupu, citat de Unimedia. El a mai afirmat ca, "de nenumarate ori, coalitia liberal-democrata a mentionat ca pledeaza pentru dialog deschis cu PCRM. Sper sa fie un raspuns pozitiv. E nevoie sa fie dialog, care sa raspunda interesului national", a declarat liderul PD.

Intre timp, cei 48 de deputati comunisti s-au reunit vineri la Palatul Republicii pentru a continua prima sedinta a Parlamentului din 28 august, cand au cerut o pauza si au parasit sala. Cei 53 de deputati din Partidul Liberal Democrat (PLDM), Partidul Liberal (PL), Partidul Democrat (PD) si Alianta Moldova Noastra au votat impotriva pauzei si au continuat sedinta, iar vineri nu au mai venit la Palatul Republicii.

Reuniunea PCRM s-a incheiat in numai cinci minute, dupa constituirea grupului parlamentar comunist. Liderii Partidului Comunistilor au precizat ca urmatoarea sedinta va avea loc dupa ce Curtea Constitutionala se va pronunta, la 8 septembrie, asupra sesizarii PCRM privind legalitatea deciziilor adoptate in cadrul primei sedinte de constituire a Parlamentului, inclusiv cea de alegere a presedintelui Legislativului, Mihai Ghimpu.

Intrebat daca PCRM va oferi cele opt voturi necesare coalitiei liberal-democrate pentru alegerea sefului statului, deputatul comunist Vladimir Turcan a raspuns: "Nu suntem la piata!". El a adaugat ca in aceasta situatie potrivit ar fi doar cuvantul negocieri, scrie Jurnal de Chisinau. In acelasi timp, Turcan a refuzat sa spuna ce ar cere comunistii in schimbul voturilor lor. In schimb, el a afirmat ca PCRM ar putea initia discutii cu membrii AIE, dupa pronuntarea deciziei Curtii Constitutionale. "Oricare va fi decizia Curtii, noi ne vom conforma", a mai spus Turcan. Deputatul comunist a declarat ca nu exclude posibilitatea ca la sedinta din 10 septembrie a Parlamentului sa participe toate cele cinci grupuri parlamentare. La randul sau, comunistul Mark Tkaciuk a precizat ca intrebarea despre cele opt voturi "este una abstracta", mai ales ca "nu exista vreo alianta" cu care sa se discute.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.