Trei atentate cu bomba au zguduit centrul capitalei provinciei Kosovo, deflagratiile vizand sediile unor institutii internationale din Pristina, fara sa se soldeze insa cu victime. Nerevendicate inca, atacurile au realimentat ingrijorarile cu privire la instabilitatea din regiune, in contextul discutiilor despre statutul final al provinciei ex-iugoslave, administrata de Natiunile Unite, cu atat mai mult cu cat ele au fost comise in timpul vizitei trimisului special al secretarului general al Organizatiei.

Scopul violentelor de la sfarsitul saptamanii trecute ar putea fi destabilizarea regiunii, inaintea discutiilor privind statutul provinciei, insa responsabilii internationali au dat dovada de prudenta, refuzand sa faca speculatii cu privire la posibilii autori. Prima explozie a avut loc in fata Misiunii ONU in Kosovo, la scurt timp fiind urmata de alte doua, la sediul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa si langa cladirea care gazduieste guvernul si parlamentul. Potrivit premierului provinciei Kosovo, Bajram Kosumi, atentatele reprezinta "un eveniment foarte ingrijorator, care intervine intr-un moment delicat pentru Kosovo", fiind vorba despre "o activitate organizata, care incearca sa faca rau provinciei".

Reprezentantul ONU, Kai Eide, se afla in Kosovo, pentru a doua oara de la numirea sa in functie, cu scopul de a evalua aplicarea de catre autoritatile albaneze a normelor democratice, in special in domeniul drepturilor omului, conditie esentiala pentru deschiderea, in luna octombrie, a discutiilor privitoare la statutul regiunii. Provincia se afla sub protectia trupelor NATO de mentinere a pacii, inca din 1999, dupa sfarsitul razboiului dintre fortele sarbe si separatistii albanezi. Regiunea este disputata de majoritatea celor de etnie albaneza, care cer independenta, si sarbii care doresc ca teritoriul sa ramana parte a Serbiei si Muntenegrului.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.